Foto: DELFI
Ekonomikas ministrija izskatīšanai valdībā iesniegusi tā dēvēto ātro kredītu nozares neapmierinātību jau izraisījušus grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā – tie paredz, ka ”ātro kredītu” gada procentu likme nedrīkstēs pārsniegt 100 % gadā.

Saskaņā ar likuma grozījumiem, kuri ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, gada procentu likmes ierobežojums gan neattieksies uz kredītiem, kuri ir mazāki par 100 eiro, kā arī patērētāju kreditēšanas līgumiem, kurus noslēdzot kredīta devējam kā nodrošinājums ieķīlājama kāda lieta un saskaņā ar kuriem patērētāja atbildība ir ierobežota tikai ar ieķīlāto lietu.

Ekonomikas ministrija norāda, ka patlaban gada procentu likme kredītiem, kas tiek izsniegti, izmantojot telefonu vai internetu, ir sākot no 120 %, bet lombardos izsniegtajiem kredītiem - sākot no 144 % gadā.

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumos arīdzan plānots noteikt, ka patērētāju kreditēšanas līgumus aizliegts slēgt nakts stundās, tas ir, laika posmā no 22:00 vakarā līdz 8:00 rītā.

Turklāt, ņemot vērā to, ka praksē, izsniedzot patēriņa kredītus, nebanku kreditētāji mēdz noformēt vekseļus par summu, kas divkārt pārsniedz kredīta apmēru, likumā plānots iestrādāt arī normu, kas aizliegts noteikt vērtspapīrus par norēķināšanās līdzekli.

Šī gada aprīlī Latvijas Nebanku kreditētāju asociācija, iebilstot pret Ekonomikas ministrijas ierosinājumu nebanku kredītu gada procentu likmi ierobežot līdz 100 %, paziņoja, ka šis priekšlikums vērsts uz nozares iznīcināšanu un izstrādāts banku interesēs. Asociācija savā paziņojumā norādīja, ka Latvijas Komercbanku asociācija priekšlikumu par šāda procentu likmes ierobežojuma noteikšanu izsūtījusi dažas dienas pirms tam, kad ar to klajā nāca Ekonomikas ministrija.

"Asociācijas biedriem liekas absurda situācija, ka komercbankas ir pilntiesīgs padomu devējs ministrijai konkurentu darbības ierobežošanai," toreiz norādīja Latvijas Nebanku asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!