Foto: stock.xchng
Patlaban pasaules biržās turpina pieaugt piena iepirkuma cenas, kas skaidrojams ar sarežģītu situāciju vienā no lielākajām piena ražotājām - Jaunzēlandē. Līdz ar to arī Latvijā piena iepirkuma cena sasniegusi vasarai netipisku rādītāju - 0,21 lats par vienu kilogramu jeb 210 lati par vienu tonnu piena, informēja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Kā norādīja Šolks, šajā sezonā pasaules lielākā piena ražotājvalsts Jaunzēlande piedzīvo lielāko sausumu 30 gadu vēsturē, līdz ar to piena iepirkuma cena biržās ir sasniegusi rekordlielu rādītāju. Attiecīgi arī Latvijā vidējā piena iepirkuma cena sasniegusi 0,21 latu par vienu kilogramu, turklāt cena turpināšot kāpt arī turpmāk, kas ir netipiski vasaras mēnešiem.

Par to, kā tendence ietekmēs Latvijas zemniekus, piena pārstrādātājus, kā arī patērētājus, nākamnedēļ, 23.jūlijā, Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība rīkos preses konferenci.

Preses konference notiks 23.jūlijā plkst.10 Zemkopības ministrijā.
Plānots, ka konferencē piedalīsies Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs, kā arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētāja vietnieks ES lietās un ārējos sakaros Armands Krauze un biedrības "Zemnieku Saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Kā ziņots, pieaugot vidējam izslaukumam no vienas slaucamās govs par 186 kilogramiem jeb 3,7%, Latvijā 2012.gadā tika iegūts par 28 600 tonnu jeb 3,4% vairāk piena nekā 2011.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pagājušajā gadā palielinājās piena savākšanas un pārstrādes uzņēmumu iepirktā piena apjoms - iepirka 718 400 tonnas piena jeb par 8,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pārdotā piena īpatsvars kopējā saražotā piena apjomā pieaudzis no 78,6% 2011.gadā līdz 82,5% 2012.gadā.

Tikmēr piena vidējā iepirkuma cena pērn gada griezumā samazinājās par 7,9% - no 207 latiem par tonnu 2011.gadā līdz 191 latam par tonnu 2012.gadā, augustā sasniedzot zemāko iepirkuma cenu - 174 latus par tonnu.

Saskaņā ar Latvijas Piensaimnieku savienības datiem augstākā piena iepirkuma cena bijusi 2011.gada aprīlī - 216,13 lati par tonnu.

LPCS ir dibināta 1995.gadā. Tā apvieno 12 piensaimniecības un pārstrādātājus, gada laikā iepērkot un pārstrādājot 90% Latvijā iegūtā piena. Savienības biedri ir piena pārstrādes uzņēmumi AS "Rīgas piena kombināts", AS "Valmieras piens", AS "Tukuma piens", AS "Rīgas piensaimnieks", AS "Limbažu piens", AS "Smiltenes piens", AS "Cesvaines piens", AS "Talsu piensaimnieks", AS "Lazdonas piensaimnieks", AS "Jēkabpils piena kombināts", AS "Krāslavas piens" un SIA "Baltijas lāse".

Tāpat organizācijai ir sadarbības partneri - kooperatīvs "Straupe", SIA "Elpa", AS "Jaunpils pienotava", Degoles pienotavas uzņēmums SIA "Edaks" un AS "Latgales piens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!