Foto: LETA
Trīs Latvijas zemnieku kooperatīviem – "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena Partneri KS" - piederošais uzņēmums SIA "Latvijas Piens", šī gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzis 9,9 miljonu latu apgrozījumu. Uzņēmuma pusgada provizoriskā peļņa ir 37 000 latu, portālu "Delfi" informēja "Latvijas Piens" valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis.

"Šī gada pirmā puse uzņēmumam ir bijusi veiksmīga - realizētas vairākas nozīmīgas aktivitātes atbilstoši nospraustajiem mērķiem un bijuši arī pirmie sasniegumi, kas apliecina stratēģiskās virzības pamatotību. Kopumā šobrīd pārstrādājam 5500 tonnas svaigpiena mēnesī un joprojām turpinām palielināt pārstrādes apjomus," stāsta Freimanis.

Viņš atzīst, ka siera tirgum ir attīstības potenciāls gan runājot par eksporta iespējām, gan arī Latvijas iekšējā tirgū. Patlaban situācija ir atbilstoša jaunu produktu izstrādei un ieviešanai, jo Latvijā daļā siera kategoriju nav pārstāvēti Latvijas ražotāji un piedāvājumā ir tikai importēti produkti, tāpēc uzņēmuma mērķis esot piedāvāt analogus, kas ražoti Latvijas ražotnē un no Latvijā ievākta piena.

Jūlija vidū "Latvijas Piens" ražotne Jelgavā saņēma arī ļoti nozīmīgu sertifikātu bioloģisko produktu ražošanai, kas dos iespēju attīstīt plašāk arī mūsu bioloģisko sieru sortimentu.

Patlaban "Latvijas Piens" ražo gan sieru, gan arī industriālos produktus - vājpiena koncentrātu un krējumu, galvenokārt, paredzētus eksporta tirgum. Eksports industriālo produktu jomā veido 98% no saražotā apjoma, savukārt patēriņa produktu jomā - 17%. Latvijas Piens produkti tiek eksportēti uz 7 valstīm - Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu.

"Latvijas Piens" ir trīs Latvijas zemnieku kooperatīviem pilnībā piederošs uzņēmums, kurā apvienojušies vairāk nekā 600 Latvijas piensaimnieki. Izveidotā siera ražotne darbojas kopš 2012. gada decembra.

10,4 miljonus latu vērtās rūpnīcas pamatakmens tika likts 2011.gada 28.septembrī. Kooperatīva 600 biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts - aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts, ir pieci miljoni latu. Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas jauda būs no 500 līdz 600 tonnām mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!