Foto: DELFI
Graudu pārstrādes uzņēmums AS "Dobeles dzirnavnieks" šogad plāno iepirkt aptuveni 150 000 tonnu graudu, no tiem lielāko daļu - aptuveni 115 t000 tonnu - pārtikas kviešus.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma pārstāvji, "Dobeles dzirnavnieks" kopš jūlija beigām aktīvi sācis jaunās ražas pieņemšanu un patlaban pieņemti aptuveni 50 000 tonnu graudu.

Kā norādīja "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils, šogad graudaugu raža ir vērtējama kā vidēja, salīdzinājumā ar aizvadīto gadu apjomos tā ir mazāka, taču graudu kvalitāte - labāka.

"Kviešu proteīns patlaban graudos svārstās robežās no 12% līdz 15% pagājušā gada 11%-13% vietā. Visi rādītāji atbilst pārtikas kviešu kvalitātei. Arī laika apstākļi ir labvēlīgi, un graudi tiek nokulti ar mitrumu robežās no 13% līdz 17%, bet rapsis - robežās no 7% līdz 11%," sacīja Amsils.

"Patlaban pieņemšanas process norit raiti, jo pēdējo pāris gadu laikā esam veikuši ievērojamas investīcijas graudu pieņemšanas līnijas uzlabošanā. Darām visu, lai graudu piegādātājam pēc iespējas saīsinātu graudu nodošanas laiku, jo zemniekam kulšanas periodā svarīga ir katra minūte," atzina Amsils.

Viņš arī sacīja, ka uzņēmums darba laiku aktīvākajā ražas novākšanas periodā pielāgo kulšanas intensitātei. Graudu pieņemšana notiek no plkst.7 līdz pat plkst.24, nepieciešamības gadījumā pieņemšanas laikus pagarinot un pielāgojot piegādātāju iespējām. Savukārt elevators strādā visu diennakti septiņas dienas nedēļā.

"Dobeles dzirnavnieks" iepērk ne tikai kviešus, bet arī rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī tādus kultūraugus kā rapsis, griķi, zirņi un pupas. Patlaban jau beigusies aktīva rapša un rudzu kulšana un notiek ziemas kviešu kulšana. Uzņēmumā ievesto graudu apjoms katru dienu pieaug. Aktīvākajās kulšanas dienās uzņēmums pieņem pat līdz 7000 tonnām graudu dienā. Pirmās kviešu šķirnes, kas sasniegušas gatavību, ir "Romiro", "Fredis" un "Tiger", bet jau šonedēļ sākta "Olivin", "Altos", "Bussard", "Zentos", "Skagen" un citu šķirņu kulšana.

"Dobeles dzirnavnieks" dibināts 1994.gadā. Kopš 2008.gada uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas miltu pārstrādes uzņēmums "Tartu Mill".

Pagājušajā gadā "Dobeles dzirnavnieka" apgrozījums bija 62,27 miljoni latu salīdzinājumā ar 56,84 miljoniem 2011.gadā. Uzņēmuma peļņa pērn bijusi 1,40 miljoni latu salīdzinājumā ar 2,53 miljoniem iepriekšējā gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!