Foto: LETA
Izvērtējot zemnieku saimniecību - piena un gaļas ražotāju - nodrošinājumu ar lopbarību ziemas sezonai, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālisti secinājuši, ka lopbarības graudu raža ir pietiekama un kvalitāte ir laba, bet cenas zemākas nekā pērn.

Arī sienu un skābbarību ziemas sezonai patlaban izdodas savākt pietiekamā daudzumā, informēja LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Tomsone.

LLKC Lopkopības kompetenču centra vadītāja Anita Siliņa klāsta, ka ražas laiks Latvijā rit pilnā sparā, un daudzviet graudi novākti, atdalīti no piemaisījumiem un tiek vērtēti. "Šajā sezonā lopkopjus iepriecina graudu cena, kas ir zemāka nekā pagājušā gadā, kā arī augstāks nekā pērn proteīna saturs graudos. Ražošanas efetivitāti būtiski ietekmēs graudos esošais proteīns, kas šogad ir vidēji par 2 - 3% lielāks kā pagājušajā sezonā, jo samazināsies vajadzība pēc iepirktajiem proteīnu saturošiem barības līdzekļiem, piemēram, rapša, sojas spraukumiem un citām proetīnpiedevām," skaidro Siliņa.

Šobrīd lopbarības kviešu un miežu cena Latvijā ir vidēji 105 – 110 lati par tonnu, pērn cenas bija no 135 līdz 145 latiem par tonnu. Zemākas lopbarības graudu cenas palīdzēs mazināt piena ražošanas pašizmaksas, kas daudzām saimniecībām ir vienā līmenī ar realizācijas cenu. Lielajām saimniecībām, kas nodrošina 80% no pārstrādei piegādātā piena apjoma, pirktās lopbarības īpatsvars sasniedz no 35% līdz pat 50% no ražošanas izmaksām.

Izvērtējot situāciju ar rupjās lopbarības - siena, skābbarības - sagatavošanu, LLKC eksperti secina, ka pirmie pļāvumu jūnijā bija labi, bet otro pļāvumu ražība ir salīdzinoši pieticīgāka, jo īpaši Latgales pusē un valsts ziemeļaustrumos, kur valdīja ilgstošs sausums. Latvijā kopumā otrais pļāvums ir devis mazāk zaļās masas nekā pērn. Šobrīd daudzas saimniecības gatavojas trešajam pļāvumam.

Tā kā nokrišņu daudzums augustā ir pietiekams, saimniecībām būs iespējas rupjo lopbarību sagatavot pietiekamā daudzumā. Ir saimniecības, kas pagājušajā gadā sagatavoja vairāk barības nekā spēja izēdināt, un šos krājumus lika lietā šovasar sausajā periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!