Foto: LETA
Ekonomikas ministrijai (EM) plānveidīgi jāķeras pie jautājuma par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām, kas plānota nākamā gada aprīlī, jo pašlaik nav skaidri brīvā tirgus nosacījumi, pirmdien intervijā Latvijas Radio atzina Igaunijas energoapgādes kompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmuma "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Atvērtajā tirgū būtiskākais ir jautājums, kā veidosies elektroenerģijas tirdzniecības cenas mājsaimniecībām. Pašlaik tas nav skaidrs, taču ir gaidāms elektrības cenu pieaugums, atzina Bethers.

Viņš klāstīja - jautājumam par elektroenerģijas tirgus liberalizāciju jābūt EM prioritātei, jo izmaiņas attieksiesuz vairāk nekā 800 tūkstošiem mājsaimniecību līgumu.

"Valdība ir spērusi nozīmīgu soli ceļā uz pilnīgu Latvijas elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, atbalstot EM informatīvo ziņojumu par risinājumiem aktuālajām elektroenerģijas tirgus problēmām Latvijā. Tādējādi ir iezīmējies plāns, ka no 2014.gada 1.aprīļa pilnīgi visi Latvijas patērētāji iegādāsies elektroenerģiju atvērtajā tirgū," klāstīja Bethers.

Viņš norādīja, ka zināt konkrētu tirgus atvēršanas laiku ir būtiski visām iesaistītajām pusēm - tirgotājiem, patērētājiem un arī EM, kurai tagad ir iespēja plānveidīgi ķerties pie veiksmīgas tirgus atvēršanas priekšnosacījumu izpildes.

Elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana, tajā iesaistot mājsaimniecības, bija paredzēta jau septembrī, taču EM nolēma to atlikt, jo bažījās par elektrības izmaksu pieaugumu lietotājiem. Kokrēts datums, no kura paredzēts atvērt elektroenerģijas tirgu, nav zināms, taču EM norādījusi, kas tas varētu notikt 2014.gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!