Foto: LETA

Ceļu satiksmes drošības plānā 2014.-2016.gadam jauninājumu ieviešana galvenokārt saistīta ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanu ceļu satiksmes drošības veicināšanā, informēja Satiksmes ministrijā.

Plānots pastiprināt inteliģentās transporta sistēmas (ITS) un pētniecības lomu satiksmes drošības uzlabošanā. Līdzīgas tendences satiksmes drošības uzlabošanas kontekstā vērojamas esot arī pārējās Eiropas valstīs.

Piemērs ir e-zvana funkcijas ieviešana transportlīdzekļos, kas ražoti no 2015.gada, un ar to saistītās infrastruktūras izveide un attīstība. Kā ziņots, e-zvans paredz automašīnās uzstādīt īpašumu sistēmu, kura avāriju gadījumā raidītu "eCall" signālu.

Kā uzsver ministrijā, ITS ar mūsdienu informācijas un sakaru tehnoloģiju palīdzību spēšot organizēt un vadīt pasažieru un kravu plūsmu caur multimodāliem tīkliem, veicinot ilgtspējīgu mobilitāti, īpaši pilsētvidē.

ITS pamatā ir uzticamu transporta datu iegūšana un to izmantošana satiksmes informācijas izplatīšanas un satiksmes plūsmu vadības nolūkos. Primāri ITS servisi esot vērsti uz augstākā satiksmes drošības līmeņa sasniegšanu. ITS veiksmīgas ieviešanas rezultātā tiks optimāli izmantota arī infrastruktūras kapacitāte un samazinātas transporta radītās emisijas, uzsver Satiksmes ministrijā.

Kā ziņots, lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību Latvijā, Satiksmes ministrija (SM) sadarbībā ar partneriem izstrādājusi ceļu satiksmes drošības plānu 2014.-2016.gadam, kas septembra vidū tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Gadā drošības pasākumi izmaksās ap 10,6 miljoniem eiro (7,42 miljoniem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!