Foto: LETA

Finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas Metalurgs" (LM) tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) administrators Haralds Velmers tuvākajās dienās iesniegs tiesā LM maksātnespējas pieteikumu, cerot pēc iespējas ātrāk tomēr pārdot uzņēmumu investoram, kurš būs spējīgs atsākt ražošanu.

Velmers piektdien intervijā Latvijas Radio atzina, ka akcionāri līdz šim nespēja vienoties par uzņēmuma glābšanu, lai gan vairākkārt pauduši vēlmi to glābt, bet "darbībās tas nebija redzams". Tāpēc viņš neredz iemeslu vilcināties un nesniegt tiesā "Metalurga" maksātnespējas pieteikumu.

Viņš skaidroja, ka tas nozīmēs uzņēmuma bankrotu, darbības izbeigšanu, taču ne obligāti nozīmēs metalurģijas ražošanas izbeigšanu – uzņēmums varētu "atdzimt" citā veidolā, ar citu nosaukumu un citiem vadītājiem un turpināt ražošanu, kas arī būs administratora mērķis.

Velmers uzsvēra, ka viņa galvenais uzdevums maksātnespējas gadījumā būs atrast labāko pircēju. Administratora uzdevums būs divu mēnešu laikā sagatavot pārdošanas plānu, sagatavot uzņēmuma mantas pārdošanu, un pēc diviem divarpus mēnešiem "varēs reāli runāt par investoriem", klāstīja Velmers.

Viņš skaidroja, ka galvenais būs pārdot uzņēmumu investoram, kura mērķis ir nevis īslaicīgi iegūt aktīvus, bet atjaunot ražošanu, "atgriezt ekonomikā naudu". Viņš gan atzina, ka likums šobrīd gan neliedz arī esošajiem akcionāriem iegādāties uzņēmumu, bet galvenais mērķis atrast veiksmīgu investoru, kas spēs atsākt ražošanu.

Jau ziņots, ka 30.septembrī uzņēmuma TAP plānā paredzētais aizdevums desmit miljonu latu apmērā no potenciālajiem investoriem netika saņemts. No 1.oktobra saskaņā ar likumu sākās 30 dienu periods, kurā ir iespēja pārkāpumus novērst, attiecīgi saņemt aizdevumu un piesaistīt investoru.
"Liepājas metalurga" akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals iepriekš paziņoja, ka panākuši vienošanos par 70% uzņēmuma akciju nodošanu Krievijas uzņēmumam "Daļpolimetall", lai investors varētu ieguldīt nepieciešamos līdzekļus rūpnīcā un pēc iespējas ātrāk atjaunotu tehnoloģisko procesu. Tomēr darījums līdz šim tā arī nav noticis.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Liepājas tiesa ir pieņēmusi uzņēmuma TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuši uzņēmuma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodrošinātajiem un vairāk nekā 55% nenodrošināto kreditoru, kā arī ar kreditoru kluba pieaicināto finanšu konsultantu "Prudentia Advisers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!