Foto: LETA
Lietuviešu holdings "Linas Agro Group" pēc Latvijas putnu pārstrādes uzņēmumu AS "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") un AS "Lielzeltiņi" iegādes neplāno mainīt minēto uzņēmumu zīmolus, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina kompānijas valdes loceklis Andrus Pranckevičs.

"Zīmoli paliks tie paši gan "Ķekavai", gan "Lielzeltiņiem". "Linas Agro" ir holdinga nosaukums un neko neizteiks patērētājam, kurš desmitiem gadu pircis vistas ar "Ķekavas" vai "Lielzeltiņu" zīmolu. Starp citu, pēdējo mēnešu laikā "Ķekavas" produkciju ar šo zīmolu esam sākuši tirgot Lietuvas veikalu tīklos - panākumi ir ļoti labi," atzina uzņēmējs.

Jautāts par abu uzņēmumu produktu portfeļa iespējamo pārskatīšanu, viņš sacīja, ka to izdarīt vēl neesot bijis laika.

"Jāatzīst, ka uzņēmumu produkcijas portfeli vēl neesam pārskatījuši, vēl nav bijis laika. Varbūt nedaudz mainīsies viena vai otra produkta apjomu proporcijas. Piemēram, uz Skandināvijas valstīm vairāk eksportēsim broileru krūtiņas, jo šajās valstīs aug pieprasījums pēc baltās gaļas, kā arī pēc "nagetiem". Savukārt stilbiņi, spārniņi, subprodukti tiks virzīti Āzijas tirgiem, kur vispār ir neizsmeļamas tirgošanās iespējas," norādīja Pranckevičs.

Savukārt saistībā par produkcijas cenu izmaiņām viņš atzina, ka patlaban tās vēl grūti prognozēt.

"Viena no galaprodukta veidošanas svarīgākajām sastāvdaļām ir graudu cena pasaules biržās. Patlaban tā ir zemāka nekā pagājušajā gadā. Tas maina pašizmaksu, kur putnu barības cena veido 60%. Otra galaprodukta veidošanas sastāvdaļa ir veikalu uzcenojums. Tā kā lielākais produkcijas noiets iet caur veikalu tīkliem, grūti pateikt, kā mainīsies cenas. Ja pircējs vēlas dzirdēt - jā, graudu cenas krīt, tātad produkti kļūs lētāki, - tā tas nenotiek. Drīzāk var gadīties, ka eiro dēļ cenas būs lielākas," atzina uzņēmējs.

Jautāts, vai "Linas Agro Group" plāno iegādāties Latvijā vēl kādu gaļas pārstrādes vai citu pārtikas ražošanas uzņēmumu, viņš atbildēja noliedzoši.

"Pagaidām noteikti nē, jānoliek stabili uz kājām līdz šim nopirktie uzņēmumi. Latvijā mums ir meitasuzņēmums SIA "Linas Agro", kura darbības profils ir graudu, minerālmēslu un sēklu tirdzniecība. Iespējams, ka nopirksim Latvijā kādu elevatoru vai uzbūvēsim graudu pārstrādes noliktavu, bet tas tad arī pagaidām būs viss," sacīja holdinga vadītājs.

Kā ziņots, šā gada 3.jūlijā "Linas Agro Group" parakstīja vienošanos ar privātpersonām un juridiskām personām par 87% "Ķekavas", kā arī 100% SIA "Broileks", 100% SIA "Cerova" un 100% SIA "Lielzeltiņi" akciju un daļu iegādi, darījumā kopumā ieguldot 12,5 miljonus eiro jeb 8,78 miljonus latu.

Darījumu 28.oktobrī akceptēja Konkurences padome.

Holdingkompānijā "Linas Agro Group" iekļauti 28 Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Dānijas uzņēmumi. Kopš 2010.gada 17.februāra kompānija iekļauta NASDAQ OMX Viļņas biržā.

"Linas Agro Group " pēdējā finanšu gada (2012.gada 1.jūlijs - 2013.gada 31.jūnijs) konsolidētie ieņēmumi sasnieguši 2,043 miljardus litu jeb 416 miljonus latu un ir par 53% lielāki, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Visas grupas darbības nozares bija rentablas. Grupas kopējā rentabilitāte ir pieaugusi no 6,1% iepriekšējā gadā līdz 7,4% šogad.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!