Foto: Shutterstock

Eiropas un Āzijas krustcelēs esošā Turcija vilina ceļotājus ar savu piedāvājumu kaleidoskopu, kur uz elpu aizraujošu ainavu fona satiekas sena vēsture, dinamiska kultūra un lutinoša atpūta. Tūroperatora "Novatours" eksperti apkopojuši būtiskākos faktus, kas noderēs tiem, kas plāno vai apsver ceļojumu uz krāšņo Turciju.

Turcija jau izsenis ir viens no iecienītākajiem latviešu atpūtas galamērķiem. Tā lutina ar vasarīgiem laika apstākļiem, izcilu jūras piekrasti, bagātu vēsturi un kultūru, grezniem kūrortiem, aizraujošām aktivitātēm dabā, vilinošiem kulinārijas gardumiemi un sirsnīgu viesmīlību. Turcijas piekrastē ir aptuveni 300 saulainu dienu gadā, tāpēc peldēšanās sezona ilgst no maija līdz novembrim. Gadalaiki tur eksistē tikai kalendārā, bet īstenībā tie ir tikai divi – pavasaris un vasara. Turcija ir nevainojama vieta, kur baudīt ilgi kāroto atvaļinājumu!

Fakti, kurus vērts zināt

  • Valoda - turku.

  • Nauda - jaunā Turcijas lira (TRY). Norēķini iespējami arī eiro un ASV dolāros, tomēr rūpīgi jālūko līdzi maiņas kursam.

  • Laika zona - Austrumeiropas vasaras laiks (vienāds ar Latviju).

  • Cenas - maltīte vienai personai vidējas klases restorānā izmaksā aptuveni 20 eiro, kapučīno - aptuveni 2.75 eiro, 0.33 l tilpuma ūdens pudele - 0.46 eiro.

  • Dzeramnauda - Turcijā ir pieņemts atstāt dzeramnaudu par labu apkalpošanu, taču tas nav obligāti. Arī restorāni pieņem dzeramnaudu (aptuveni 10% no summas), bet daži no tiem jau iekasē dzeramnaudu, tāpēc pārbaudiet šo informāciju čekā. Dzeramnauda tiek atstāta arī šoferiem, numuriņu uzkopšanai un koferu nesējiem.

  • Lidojuma ilgums - nedaudz vairāk kā 3.5 stundas no Rīgas.

Ieceļošana

Latvijas pilsoņiem vīza ieceļošanai Turcijā ar tūrisma mērķi nav nepieciešama, ja uzturēšanās nepārsniedz 90 dienas katrā 180 dienu periodā. Ja uzturēšanās tiek plānota uz ilgāku laiku vai arī ieceļošanas mērķis ir cits, ir jānoformē vīza, izmantojot e-Vīzas sistēmu vai vēršoties Turcijas vēstniecībā Rīgā, vai citā tuvākajā Turcijas vēstniecībā ārvalstīs.

Latvijas nepilsoņiem ieceļošanai Turcijā nepieciešama vīza.

Ieceļošanai ir nepieciešama pase, kurai ieceļošanas brīdī jābūt derīgai vismaz 6 mēnešus.

Viesnīcu specifika

Turcija jau izsenis ir paraugs un standarts, kas iedvesmo citvalstu naktsmītnes lutinošas atpūtas organizēšanai. Tās viesnīcas izceļas ne tikai ar servisu, bet arī ar labu cenas un kvalitātes attiecību. Turcija lepojas ar daudzveidīgu viesnīcu klāstu, kas atbilst dažādiem budžetiem un vēlmēm. No grezniem kūrortiem Vidusjūras piekrastē līdz burvīgām boutique viesnīcām vēsturiskās pilsētās. Viesnīcu daudzveidība sniedz plašu izvēli dažādiem ceļotājiem - ir pieejamas specifiski viesnīcas ģimenēm, jauniešiem, pāriem un senioriem.

Labākie atpūtas reģioni

Antālija – Turcijas dienvidrietumu piekrastes pērle. Antālija ir slavena ar savām neskartajām pludmalēm, tirkīza ūdeņiem un rosīgo naktsdzīvi. Pilsētas centrā atrodas vēsturiskais rajons ar šaurajām bruģētajām ieliņām, osmaņu arhitektūru un veco romiešu ostu, kas tagad ir jahtu osta ar kafejnīcām un veikaliņiem. Papildu vēsturiskajam šarmam Antālija ir arī vārti uz elpu aizraujošajiem Turcijas Rivjēras dabas objektiem, tostarp Dūdena ūdenskritumiem un Tauru kalniem, kas nodrošina bagātu aktivitāšu klāstu aktīvas atpūtas mīļotājiem.

Lara – slavena ar luksusa kūrortiem, zelta pludmalēm un kristāldzidrajiem ūdeņiem, un ir iemantojusi reputāciju kā augstākās klases atpūtas galamērķi. Šo Vidusjūras paradīzi bieži vien salīdzina ar Turcijas Lasvegasu, un tā pārsteidz ar tematiskām viesnīcām, kas piedāvā lielisku viesmīlības pieredzi. Piedzīvojumu cienītājiem Lara pludmales ir lieliski piemērotas ūdens sporta veidiem, savukārt vēstures entuziasti var iepazīt netālu esošās senās drupas, piemēram, Perge un Aspendos.

Beleka – šis ir ne tikai sporta un elites izklaides centrs, bet arī vēstures un dabas brīnumu dārgumu krātuve. Šī greznā Turcijas Rivjēras pilsēta ir slavena ar plašu piedāvājumu, tostarp jāšanas laukumiem, augstākās klases golfa klubiem, modernām niršanas vietām un plašu jahtu nomas pakalpojumu klāstu. Apkārtējie dabas brīnumi, sākot ar majestātiskajiem Tauru kalniem un beidzot ar mierīgajiem Vidusjūras krastiem, nodrošina elpu aizraujošu fonu pilsētas greznajiem piedāvājumiem.

Side – dzīvīgs luksusa viesnīcu, veikalu, naktsklubu, restorānu, satriecošu seno drupu un dabas skaistumu apvienojums. Viens no slavenākajiem objektiem ir krāšņais Apolona templis, kas atrodas Vidusjūras fonā un no kura paveras elpu aizraujoši saulrieta skati. Pilsētas centrā atrodas arī 2. gadsimta teātris un romiešu pirts kompleksi, kas liecina par bagātu vēsturisko pagātni. Šaurajās, līkumotajās Sides ieliņās izvietoti interesanti veikaliņi, pievilcīgas kafejnīcas un tradicionālie restorāni.

Alanja -–pazīstama ar savām plašajām, smilšainajām pludmalēm, Vidusjūras ūdeņiem un dziļi iesakņojušos vēsturi. Pašlaik pilsētā dzīvo aptuveni 190 000 iedzīvotāju, bet vasaras mēnešos to skaits ievērojami pieaug, jo pilsēta kļūst par rosīgu tūrisma apskates vietu. Apmeklējot Alanju, tūristiem ieteicams apmeklēt slavenās vēsturiskās vietas, tostarp Seldžuku cietoksni, kas atrodas piekrastē, ikonisko astoņstūraino Sarkano torni un seno kuģu būvētavu, kas ir daļa no Alanjas bagātīgās pagātnes gobelēna.

Kemera – gleznaina kūrortpilsēta Turcijas Antālijas provincē, kas atrodas starp Vidusjūras dzidrajiem ūdeņiem un majestātiskajām Tauru kalnu virsotnēm. Kemeras apkārtnē ir daudz skaistu līču un pludmaļu, kas ir ideāli piemērotas apmeklētājiem, kuri meklē mierīgu atpūtu. Apkārt ir sulīgi meži un nacionālie parki, un tā ir lieliska vieta pārgājieniem, kalnu riteņbraukšanai un mierīgas Vidusjūras ainavas iepazīšanai. Kemerā ir rosīga nakts dzīve ar daudziem bāriem un klubiem, bet dienas laikā šeit valda mierīga atmosfēra, tāpēc ikviens atradīs kaut ko sev.

Ko nogaršot

  • "Shish kebab"’, "doner kebab" – jēra gaļas ēdieni.

  • "Barbunya", "kilic baligi" – zivju ēdieni.

  • "Dolma" – vīnogu lapās ietītas rozīnes un rieksti.

  • "Kamiyarik" – baklažāni pildīti ar malto gaļu.

  • "Gozleme" – mīklā tīts fetas siers vai dārzeņi.

  • "Ayran" – jogurta dzēriens.

Noderīgi vārdi un teicieni

Labrīt - gunaydin

Labdien - iyi giunler

Labvakar - iyi akšamlar

Lūdzu - hoşgeldiniz

Paldies - teşekkürler

Cik tas maksā - ne kadar?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!