Foto: LETA
Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma "Lido" īpašnieka Gunāra Ķirsona jaunā ēdināšanas uzņēmuma "Ķirsons māja" ēka, kas atrodas Rīgā, Stirnu ielā, nav nodota ekspluatācijā atsevišķu formalitāšu dēļ, taču ēka cilvēkiem ir droša.

Ķirsons pirmdien žurnālistiem apstiprināja, ka "Ķirsona Māja" nav nodota ekspluatācijā, tādēļ, ka atlikušas nelielas formalitātes, kas nav saistītas ar ēkas drošību.

"Šī ēka tiešām nav nodota ekspluatācijā, tas ir jāatzīst. Atbildību es pats uzņemos. Es nesodu nevienu apakšuzņēmēju, jo es zinu, ko es esmu darījis un nesu par visu atbildību. (..) Šī ēka ir celta nu, var teikt, pēc senču un veco laiku principiem - pieckārtēja garantija visur - un es pats biju tas, kurš kontrolēja šo garantiju jebkurā vietā," sacīja Ķirsons, piebilstot, ka ēkas celtniecībā izmantoti izturīgi materiāli, ar pieckārtīgu rezervi un nav ticis taupīts uz finanšu līdzekļiem, prioritāte ēkas celtniecībā bija kvalitāte.

Ķirsons arī apstiprināja, ka personīgi kontrolējis katru apakšuzņēmēju un personīgi var garantēt ēkas drošību, līdz ar to, uzņemoties finansiālos riskus, četrus mēnešus ļāva objektam strādāt par spīti tam, ka Rīgas pilsētas būvvalde nebija parakstīju projekta pieņemšanas-nodošanas aktu. "Gribu pateikt, ka tā ir mana atbildība. Domāju, ka jā, domāju, ka esmu pārkāpis likumu," sacīja Ķirsons.

Viņš arī pastāstīja, ka kopš pirmdienas ēstuve ir slēgta, un tā būs atkal atvērta apmeklētājiem tikai pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā.

Pēc viņa teiktā, uz "Ķirsons māja" atvēršanas brīdi atbildīgās institūcijas bija sniegušas visus nepieciešamos atzinumus par ugunsdrošību un citiem riskiem. Taču Rīgas pilsētas būvvalde nebija pieņēmusi objektu ekspluatācijā, jo pieprasīja novērst astoņus ar ēkas tehnisko drošību nesaistītus trūkumus, no kuriem trīs jau ir atrisināti - nojaukta projekta plānā neuzrādītā dekoratīvā būdiņa atkritumu tvertnēm, kā arī saņemts saskaņojums velosipēdu novietnes atrašanās vietai un nokārtota teritorijā augošā vītola ciršanas atļauja.

Pec viņa teikā, trūkumi netika novērsti jau būvdarbu laikā, jo kopš laikiem, kad celti iepriekšējās Ķirsona ēdināšanas iestādes, mainījušies likumi un visam izsekot neesot bijis iespējams.

Viņš arī pastāstīja, ka dienā vidēji "Ķirsons Māja" apmeklēja 300-400 cilvēki, līdz ar to katru diena restorāna slēgšanas dēļ rodas zaudējumi apmēram 10 tūkstošu latu apmērā. "Ja mēs skaitām zaudējumus, tad, jā, tie ir diezgan nopietni," sacīja Ķirsons. Rīgas pilsētas būvvaldes noteiktās neatbilstības saskaņā ar noteiktajiem termiņiem drīzumā plānots novērst. Sestdien, 7.decembrī ēkas nodošanu ekspluatācijā plānots atkārtoti pārrunāt ar Rīgas pilsētas būvvaldi.

Ķirsons arī pastāstīja, ka 30 "Ķirsons māja" darbinieki šonedēļ ir devušies apmaksātā atvaļinājumā līdz brīdim, kad projekts tiks nodots ekspluatācijā. Ja tas ieilgs, darbiniekus plānots nodarbināt "Lido" ēdināšanas iestādēs, līdz "Ķirsons māja" atsāks darbību.

Pēc Ķirsona teiktā, Zolitūdē notikušās traģēdijas dēļ, visām viņam piederošajām ēdināšanas iestādēm veiktas atkārtotas tehniskās drošības pārbaudes, lai pārliecinātos par drošību. Viņš gan norādīja, ka drošības pārbaudes katrā Ķirsonam piederošajā ēdināšanas iestādē tiek veiktas divas reizes gadā. "Kaut gan mums ir tik liela tehniskā drošība, par ko mēs esam pārliecināti, mēs vēl sasaucām pārbaudes," sacīja Ķirsons.

Jau vēstīts, ka Ķirsons paralēli esošajam "Lido" bistro tīklam jūlija beigās Rīgā atvēra ēdināšanas uzņēmumu "Ķirsons Māja".

"Ķirsons māja" pieder uzņēmumam "MC Horeca Holding", kuras īpašnieki ir Ķirsons (50,05%) un Krievijas pilsonim Vladimiram Šestakovam piederoša kompānija "Capital Investments" (49,95%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!