Foto: LETA

Uzņēmēja Gunāra Ķirsona ēstuvi "Ķirsons māja", visticamāk, nevar nodot ekspluatācijā nepareizi uzbūvēta žoga dēļ, aģentūrai LETA sacīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), kurš pats bija piedalījās tās atklāšanā.

"Nākamreiz, kad mani vilks uz kādas jaunas iestādes vai objekta atklāšanu, būs jāprasa ziņas par nodokļu parādiem un nodošanu ekspluatācijā. Braucu uz turieni kā domes vadības pārstāvis, jo tās bija jaunas darba vietas, jauns objekts ne tikai pilsētas centrā, bet arī perifērijā," skaidroja Ameriks.

Vicemērs norāda, ka apmeklējis "Ķirsons māju" nedēļu pirms oficiālās atvēršanas, tāpat kā žurnālisti, taču objekta dokumentāciju viņš nav pārbaudījis.

Vienlaikus Ameriks atzina, ka ir informēts par iemesliem, kāpēc Ķirsona ēstuvi nav iespējams nodot ekspluatācijā, - objekta žogs uzbūvēts par trīs metriem tālāk, nekā paredzēts, un kaimiņš, uz kura privātās zemes tas uzbūvēts, nav priecīgs. "Žoga dēļ šo objektu nevar nodot ekspluatācijā," norādīja domes priekšsēdētāja vietnieks.

"Ķirsons māja" darbu sāka šā gada 23.jūlijā, taču, kā šodien ziņoja biznesa ziņu portāls "Nozare.lv", ēstuve līdz šim nav nodota ekspluatācijā. Šim faktam nākot gaismā, Ķirsons paziņojis, ka ēka uz nenoteiktu laiku tiek slēgta.

Ameriks atturējās komentēt Rīgas pilsētas būvvaldes darba kvalitāti šajā situācijā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzsvēra, ka šāda situācija, ka pilsētā darbojas ēka, kas nav nodota ekspluatācijā, kategoriski nav pieļaujama. "Šajā konkrētajā gadījumā būvvalde nav ļāvusi nodot ēku ekspluatācijai. Īpašnieks, kā redzam, nav ņēmis to vērā," ar preses sekretāres Olgas Proskurovas starpniecību aģentūrai LETA paziņoja Ušakovs. Vienlaikus viņš atkārtoja, ka Rīgas pilsētas būvvaldē ir atvērti 11 000 objektu.

"Būvvalde rūpīgi sekoja līdzi šim objektam, un pēdējās konstatētās nepilnības bija pieprasīts novērst līdz 8.decembrim. Pēc būvvaldes informācijas, neviens no trūkumiem nebija saistīts ar ēkas drošību. Taču ir skaidrs, ka īpašnieks rīkojās nelikumīgi, ekspluatējot ēku, kas nav nodota ekspluatācijā, par ko tiks sodīts. Soda apmērs ir līdz 5000 latu," norāda Ušakovs.

Ķirsons šodien žurnālistiem uzsvēra, ka ēkai drošības riski nepastāv, Rīgas pilsētas būvvalde bija norādījusi vien uz astoņiem trūkumiem, kas bija saistīti ar visu kompleksu, nevis tieši ēku. Jautāts, kāpēc jaunā ēstuve vispār tika atvērta, ja tā nebija nodota ekspluatācijā, Ķirsons skaidroja, ka bija cerības to nodot ekspluatācijā tuvāko dienu laikā pēc atvēršanas.

Jau ziņots, ka "Ķirsons māja" ir izvietota divos stāvos, vienu no kuriem aizņem gaļas un kulinārijas veikals, bet otru - ātrās ēdināšanas restorāns jeb bistro. Investīcijas šajā projektā pārsniegušas 1,5 miljonus eiro (1 054 206 latus).

Jauno ēstuvi pārvalda pērn 17.septembrī dibināta, Ķirsona vadīta kompānija SIA "MC Horeca Holding". Uzņēmuma 50,05% daļu pieder Ķirsonam, bet 49,95% - Vladimira Šestakova uzņēmumam SIA "Capital Investments", liecina "Firmas.lv" informācija.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, šī nav pirmā reize, kad sabiedriski nozīmīgā ēkā norit aktīva darbība un notiek liels klientu pieplūdums, kaut arī telpas nav nodotas ekspluatācijā. 2011.gada decembrī Rīgas pilsētas būvvaldes būvinspektori konstatēja, ka ekspluatācijā nenodotajā koncertzālē "Palladium" jau kopš septembra norisinās dažādi pasākumi. SIA "Palladium Riga" par būvnormatīvu neievērošanu tika piemērots 3500 latu sods.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs pērn maijā vērsis Rīgas domes deputātu uzmanību uz to, ka patvaļīga būves ekspluatēšana pirms nodošanas ekspluatācijā bieži vien ir saistīta ar vēlmi nemaksāt nekustamā īpašuma nodokli. Toreiz Vircavs uzsvēra, ka būvvalde apzinās un būvinspektori plānveidīgi apsekos objektus, kuriem būvatļaujas izsniegtas pirms ilgāka laika, lai šādas situācijas novērstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!