Foto: LETA
2013.gada laikā patēriņa cenas ir samazinājušās par 0,4%, tostarp precēm tās sarukušas par 1%, bet pakalpojumiem kāpušas par 1,2, informē Centrālās statistikas pārvalde (CSP).

Arī novembrī bija fiksēts 0,4% gada patēriņa cenu samazinājums. Gadu iepriekš - 2012. gadā - patēriņa cenas pieauga par 1,6%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2013.gadā bija cenu kritumam ar transportu un mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī pārtikai. Cenas pieauga veselības un personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, kā arī ēdināšanas pakalpojumiem.

Proti, pārtikas produktu cenas gada laikā samazinājās par 0,6%. Cenu kritums bija vērojams tējai un kafijai, olām, augļiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem, cukuram, kā arī svaigai gaļai. Savukārt sadārdzinājās piens un piena produkti, dārzeņi un kartupeļi, saldumi un medus.

Pērn mājokļa pakalpojumu vidējais cenu līmenis pazeminājās par 0,9%, ko veicināja energoresursu, īpaši siltumenerģijas un gāzes cenu kritums attiecīgi par 8,5% un 5,0%. Tomēr 2013.gadā cenas pieauga mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, īres maksai, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem, kā arī cietajam kurināmajam.

Transporta grupā lielākā ietekme uz cenu līmeni bija degvielai - tas samazinājās par 3,8%. CSP norāda,ka to visvairāk ietekmēja cenu pārmaiņas starptautiskajos naftas un naftas produktu tirgos.

Savukārt sakaru pakalpojumi gada laikā kļuva par 2,2% lētāki, ko ietekmēja mobilo telekomunikāciju un interneta pakalpojumu cenu kritums.

Nedaudz straujāk nekā pirms gada cenas pieauga frizētavu pakalpojumiem - tie kļuvuši par 5,2% dārgāki, bet zobārstniecības pakalpojumu cenas pieaugušas par 2,5%. Ēdināšanas pakalpojumi sadārdzinājās par 1,5%, bet kafejnīcās un restorānos cenas pieauga vidēji par 4,2%. Tās saruka iestāžu ēdnīcās, ko noteica valsts un pašvaldību piešķirtā kompensācija skolēnu ēdināšanai.

Tāpat dārgāki kļuva tabakas izstrādājumi (+2,7%), stiprie alkoholiskie dzērieni (+2,8%), savukārt lētāks 2013. gada laikā kļuvis alus (‑5,9%).
Savukārt decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi patēriņa cenu līmenis bija nemainīgs, tikai pakalpojumu sektorā piedzīvojot cenu kāpumu 0,2% apmēra. CSP skaidro, ka arī iepriekšējos gados bijusi vērojama līdzīga tendence, proti, gada pēdējā mēnesī patēriņa cenas bijušas nemainīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!