Foto: Reuters/Scanpix
"Bitcoin" virtuālo valūtu oficiāli nav atzinusi nevienas valsts centrālā banka, finanšu institūcijas arī līdz galam nav vienojušās, kā to dēvēt – par pakalpojumu, virtuālo naudu vai vēl kā citādi. Igaunijas Banka iedzīvotājiem rekomendējusi to neizmantot, tādu pašu vēstījumu portālam "Delfi" sniedza arī Latvijas Banka un Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

"Bitcoin" tiek izmantota kā neatkarīga valūta, tomēr to neuzrauga nevienas valsts centrālā banka. Tirgū ir ierobežots "Bitcoin" virtuālo vienību skaits un to vērtība mēdz strauji mainīties. Augot šīs "valūtas" popularitātei, arī tās vērtība aug, tomēr pastāv bažas, ka kādā brīdī šis burbulis varētu sprāgt. Tāpat izteiktas bažas par "digitālo maku" drošību pret uzlaušanu un nozagšanu.

""Bitcoin" ir virtuāla valūta un virtuālas naudas sistēma, kas tiek izmantota veicot norēķinus starp tās lietotājiem. "Bitcoin" virtuālajai valūtai nav likumīga maksāšanas līdzekļa statusa nevienā no Eiropas Savienības valstīm, tajā skaitā Latvijā," norāda FKTK.

"FKTK neiesaka "Bitcoin" izmantošanu, veicot dažādus virtuālās valūtas darījumus, jo tas nav drošs un legāls maksāšanas līdzeklis, šajā gadījumā patērētāju tiesības nekādi netiek aizsargātas un "Bitcoin" lietotājiem visi zaudējumi jāuzņemas pašiem," brīdina FKTK  Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Makareviča.

Arī Latvijas Banka neatbalsta transakcijas vai ieguldījumus virtuālās valūtas shēmā "Bitcoin", kura pakļauta dažādiem riskiem, lakoniski portālam "Delfi" norādīja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

FKTK iepriekš arī norādījusi uz Eiropas Banku iestādes (EBA) decembrī publicēto brīdinājumu par riskiem, kas saistīti ar virtuālās valūtas, to skaitā "Bitcoin", izmantošanu, veicot dažādus virtuālās valūtas darījumus. EBA norāda, ka pašlaik patērētāju tiesības netiek aizsargātas, jo nav izstrādāti īpaši noteikumi darījumiem, kuri veikti, izmantojot virtuālo valūtu kā maksāšanas līdzekli, tādējādi pastāv risks zaudēt naudu. Turklāt, kā norāda EBA, nav nekādu garantiju, ka valūtas vērtība nākotnē nemainīsies. Brīdinājums izdots laikā, kad EBA izvērtē visus būtiskos aspektus, kas saistīti ar virtuālo valūtu turpmāko lietošanu, lai izlemtu par iespējamo uzraudzību un nepieciešamo regulējumu.

Latvijā par "Bitcoin" interesi izrāda Zelta tirgotāji

Latvijas investīciju zelta tirgotājs un valūtas maiņas pakalpojumu sniedzējs "Tavex" 28.janvārī ir iesniedzis oficiālu pieprasījumu attiecīgajām valsts iestādēm par "Bitcoin", jo apsver iespēju tuvākajā nākotnē sākt tirdzniecību ar šo un līdzīgiem finanšu instrumentiem.

"Tavex" jautājis Finanšu ministrijai, Valsts ieņēmumu dienestam, Latvijas Bankai, FKTK un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, kas tad patiesībā ir "Bitcoin" - valūta, virtuālā/digitālā nauda, prece vai izejviela (commodity), pakalpojums, finanšu instruments, kapitāla vērtspapīrs, elektroniskā nauda, kā arī to, kādi nodokļi tiek aprēķināti šāda instrumenta izmantošanas gadījumā. Vienlaikus "Tavex" vēlējies noskaidrot, kādi normatīvie akti regulē šāda veida tirdzniecību.

Kompānijas valdes pārstāvis Andris Arhipenko "Delfi" apliecināja, ka pagaidām vēl valsts institūcijas nekādus skaidrojumus neesot sniegušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!