Foto: LETA
No 1.aprīļa obligātā iepirkuma komponente (OIK) samazināsies 0,01 centu, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).
Līdz ar to elektroenerģijas maksājumā tā būs 0,02679 eiro par kilovatstundu.

OIK tiek aprēķināta un noteikta vienreiz gadā, pamatojoties uz iepriekšējā gada faktiskajām izmaksām. Šodien SPRK apstiprināja OIK, kas kompensēs AS "Latvenergo" obligātā iepirkuma radītos papildu izdevumus, salīdzinot ar tāda paša apjoma elektroenerģijas iepirkumu elektroenerģijas tirgū par tirgus cenu. Ražotājiem, kuri elektroenerģiju ražo koģenerācijā, tā noteikta 0,01737 eiro par kilovatstundu, bet ražotājiem, kuri elektroenerģiju ražo, izmantojot atjaunojamos energoresursus - 0,00942 eiro par kilovatstundu.

Kā norāda regulators, saskaņā ar valstī īstenoto enerģētikas politiku, patērējot elektrību, patērētāji maksā ne tikai par elektroenerģiju, tās pārvadi, sadali un tirdzniecību, bet tiek veikti maksājumi atbalstāmajiem elektroenerģijas ražotājiem.

Elektroenerģijas tirgus likums nosaka, ka koģenerācijas stacijās un no atjaunojamiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas izmaksas sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam. Šīs izmaksas maksājumā par elektroenerģiju veido tā saukto obligātā iepirkuma komponenti jeb OIK. OIK apmērs ir atkarīgs no obligātā iepirkuma elektroenerģijas cenas un elektroenerģijas tirgus cenas starpības, kā arī saražotā elektroenerģijas apjoma. Obligātā iepirkuma komponentes apmēra ierobežošanai šogad valsts budžetā ir paredzēta dotācija. Līdz šim šādas dotācijas netika piešķirtas.

Regulatora uzdevums ir pārbaudīt, vai obligātā iepirkuma komponente ir aprēķināta atbilstoši noteiktajai metodikai un visas izmaksas ir attiecinātas pareizi.

Jau ziņots, ka AS "Latvenergo" aprēķinājusi un iesniegusi SPRK apstiprināšanai jauno OIK, kas stāsies spēkā 1.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!