Foto: DELFI
Maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" kreditori piektdien vienojās par uzņēmuma mantas pārdošanas termiņa pagarināšanu. Kā jaunais mantas pārdošanas termiņš ir noteikts 2014. gada 31. Augusts, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

"Saskaņā ar mantas pārdošanas plānu, kā pamatražotnes pārdošanas veids ir noteikts starptautiskais piedāvājums. Šis process prasa laiku un to nevar kvalitatīvi izdarīt pašreiz atlikušajos 3 mēnešos, kas administratoram noteikti likumā," skaidro Valmers.

"Līdz augusta beigām esmu iecerējis nonākt līdz gala pircējam, kā arī saskaņot un noslēgt pirkuma darījumu, kas būs jāapstiprina arī nodrošinātajiem kreditoriem. Taču jāatzīmē, ka vēl nevaru uzsākt pārdošanas procesu, jo atsevišķi nodrošinātie kreditori nav devuši savu piekrišanu manis izvēlētajam pamatražotnes pārdošanas veidam. Ceru jau drīzumā to saņemt, jo saskaņā ar likumu maksātnespējas administratoram jāuzsāk mantas pārdošana mēnesi pēc pārdošanas plāna izsūtīšanas kreditoriem," turpina administrators.

Kreditori sapulces laikā apstiprināja arī maksātnespējas procesa izdevumus. Tos veido Tiesiskās aizsardzības procesa izdevumi 2 827 474 eiro, kuri saskaņā ar likumu ir attiecināmi uz maksātnespējas procesa izdevumiem.

Tāpat vienojās par līdzšinējām maksātnespējas procesa izmaksām 2 831 313 eiro apmērā no pasludināšanas brīža līdz 2014. gada 12. februārim, kuru ietvaros ir elektrības, gāzes un apsardzes izmaksas, mantas uzturēšanas izdevumi, ekspertu atlīdzības, kārtējie nodokļu maksājumi, parādnieka likvidācijas izdevumi, iepriekšējo līgumu turpināšana un citas izmaksas maksātnespējas procesa laikā.

Tāpat tika apstiprinātas arī plānotās Liepājas metalurga maksātnespējas procesa izmaksas no 2014.gada februāra līdz 30.jūnijam par kopējo summu 3 750 000 eiro.

Šajā summā iekļauti mantas uzturēšanas, ekspertu atlīdzības un investoru piesaistes izdevumi. Taču tās ir tikai prognozējamās summas, kuras var būt arī mazākas, jo līdz šim maksātnespējas procesā ir izdevies izdevumus ieekonomēt. Kreditori ar balsu vairākumu arī vienojās, ka pamatražotnes pārdošanas konsultanta atlīdzība būs līdz 2% no pārdošanas rezultātā iegūtajiem naudas līdzekļiem.

Kreditori vienojās noteikt administratoram, kas nozīmē, ka "Liepājas metalurga" administratora kopējā atlīdzība pēc uzņēmuma aktīvu pārdošanas būs 1% no ieķīlātās mantas pārdošanas un 10% no summas, kuru paredzēts izmaksāt nenodrošinātajiem kreditoriem. Patlaban maksātnespējas administrators Haralds Velmers par savu darbu atlīdzību nesaņem.

Papildus mantas pārdošanas termiņa pagarināšanai, kreditoru sapulcē tika izskatīts arī jautājums par administratora atcelšanu, ko bija ierosinājuši atsevišķi nenodrošinātie kreditori. Balsojuma laikā vairākums kreditoru un to pārstāvji nobalsoja pret administratora atcelšanu. Tas nozīmē, ka Velmers varēs turpināt darbu, lai nodrošinātu veiksmīgu Liepājas metalurga aktīvu pārdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!