Foto: Publicitātes foto

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu rezultāti 2013.gadā ir bijuši labāki nekā plānots un apgrozījums bijis apmēram 300 miljoni eiro, sacīja lidsabiedrības izpilddirektors Martins Gauss.

"Apgrozījums bija līdzīgs 2012.gadam, apmēram 300 miljoni eiro. Detalizētu informāciju par pagājušā gada rezultātiem sniegsim, kad būsim saņēmuši auditoru atzinumu. Varu pateikt, ka pagājušais gads bijis daudz labāks nekā plānots. Kompānija joprojām ir trīs gadu pārejas posmā no ļoti slikta stāvokļa līdz labam," teica Gauss.

Pretēji bijušajam premjeram Valdim Dombrovskim, kurš paziņoja, ka aviokompānija pērn strādājusi ar peļņu, Gauss pirms audita noslēgšanās bija atturīgs minējumos par peļņu. "Bija plānots, ka pagājušais gads vēl tiks noslēgts ar zaudējumiem, bet šis – jau ar peļņu. Nevaru sacīt ka premjerministra teiktais bija nepareizs, taču tas bija nedaudz izņemts no konteksta. Ja mēs sakām, ka mums ir bijuši labāki rezultāti nekā plānots, tas automātiski nenozīmē, ka gads ir noslēgts ar peļņu, bet skatīsimies, ir jāgaida auditoru ziņojums. Ja auditori paziņos, ka tomēr ir bijuši zaudējumi, man tas būs jāpieņem," teica lidsabiedrības vadītājs.

Gauss norādīja, ka pagājušā gada labo rezultātu galvenais iemesls bija izmaksu samazinājums. "Izmaksas samazinājām vairāk nekā paredzēts. Mūsu "ReShape" plāna īstenošana bija sekmīgāka nekā gaidīts. Mēs nesasniedzām iecerēto pārvadāto pasažieru skaitu, bet mēs arī nelidojām tik daudz, kā bijām domājuši. Samazinājām nevajadzīgo kapacitāti, jo sapratām, ka no tās negūsim peļņu. Mēs daudz lidojām vasarā, bet ziemas sezonā lidojumu apjomu samazinājām vairāk nekā iepriekšējā gadā un vairāk nekā bijām budžetā plānojuši. Attiecīgi mazāki zaudējumi ziemas sezonā veicināja labāka kopējā rezultāta panākšanu," skaidroja Gauss.

"airBaltic" 2012.gadā strādāja ar 227,6 miljonu latu (323,9 miljonu eiro) apgrozījumu, kas ir 0,3% mazāk nekā 2011.gadā, bet kompānijas zaudējumi samazinājās 3,8 reizes - līdz 21,841 miljonam latu (31 miljonam eiro).
"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. "airBaltic" lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!