Foto: Publicitātes foto

Uzņēmuma "Rīgas kuģu būvētava" (RKB) valde ir sašutusi par sagrozītas informācijas izplatīšanu par kompāniju, un secina, ka nepatiesie apgalvojumi izplatīti bijušā valdes locekļa Igora Komarova uzdevumā, kurš RKB apakšuzņēmējiem maksājis par neveiktiem darbiem un pret kuru 13.martā Valsts policija esot ierosinājusi kriminālprocesu.

Nepatiesa informācija par RKB izplatīta bijušā valdes locekļa Komarova uzdevumā, kā arī ir saistīta ar esošajiem padomes locekļiem Anatoliju Ustinovu un Sergeju Goļicinu, kā arī dažām citām bijušajām amatpersonām, uzskata uzņēmumā.

Komarovs esot zaudējis RKB valdes locekļa amatu, kā arī vairākas amatpersonas ir atstādinātas no pienākumu pildīšanas saistībā ar aizdomām par pieļautām nelikumībām. Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sakarā ar amatpersonu iespējami prettiesisku rīcību, apstiprinot samaksu apakšuzņēmēju sabiedrībām par neveiktiem darbiem, 13.martā ierosinājusi kriminālprocesu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā.

Patlaban rūpnīcā tiekot veikts apjomīgs neatkarīgs audits, pirms kura pilnīgas pabeigšanas RKB ir apņēmusies atturēties publiskot kopējos rezultātus. Taču jau patlaban esot iegūts pietiekami daudz faktu, lai secinātu, ka RKB valdes loceklis Komarovs savus pienākumus ir pildījis nolaidīgi. Piemēram, viens no apakšuzņēmējiem esot iesniedzis rēķinus par faktiski neveiktiem darbiem, taču visi dokumenti ir noformēti un pat no RKB ir saņemta apmaksa par neveiktajiem darbiem. Līdzīgi pārkāpumi tiekot atklāti arī sadarbībā ar citiem apakšuzņēmējiem.

"Ņemot vērā, ka tieši Komarovs bija atbildīgs par sadarbību ar apakšuzņēmējiem, RKB valde ir spiesta pārbaudīt visus darījumus, lai identificētu visus nelikumīgās naudas izkrāpšanas gadījumus no RKB. Uzņēmums jau ir vērsies tiesībsargājošās iestādēs, lai likumā noteiktā kārtībā aizstāvētu savas mantiskās intereses un vērstos pret vainīgajām personām," teikts RKB valdes paziņojumā presei.

Pierādījumu nostiprināšanai RKB esot spiesta piesaistīt neatkarīgu auditu, lai pilnībā izvērtētu lietvedības dokumentus un salīdzinātu tos ar faktiski veiktajiem apakšuzņēmēju darbiem. Audita ietvaros izlases kārtībā tiekot pārbaudīti vairāki desmiti uzņēmumu. Tiem, par kuru sniegtajiem pakalpojumiem esot pamatotas aizdomas, pagaidām netiek apmaksāti visi iesniegtie rēķini. RKB pēc audita pabeigšanas norēķināšoties ar visiem kontraģentiem, kas patiešām ir snieguši visus pakalpojumus, bet rēķini par nesniegtajiem pakalpojumiem tikšot apstrīdēti, izmantojot likumā paredzētās iespējas.

"Šāda RKB rīcība ir izraisījusi vairāku uzņēmumu pretdarbību, turklāt pretējā puse izvēlējusies nevis konsekventi iet juridisko ceļu, bet radīt ažiotāžu, ar kuras palīdzību acīmredzot tiek mēģināts izdarīt spiedienu uz uzņēmuma jauno vadību, lai tiktu pārtraukts audits un tā rezultāti paliktu bez sekām," teikts valdes paziņojumā.

"Vēlamies arī uzsvērt, ka pretēji minēto personu apgalvojumiem uzņēmums turpina strādāt stabili, ūdenī tiek nolaisti jauni kuģi, ir noslēgti līgumi gan par jaunu kuģu būvi, gan par remontu. Uzņēmuma darbinieki bez iekavējumiem saņem algu, tiek maksāti visi nodokļi," uzsvērts paziņojumā.

Mediji savukārt tiek lūgti nākamajā reizē, kad tie saņems pretenzijas vēl no kāda līdzīga apakšuzņēmuma, "rūpīgi un objektīvi izvērtēt to ticamību, sabiedrisko nozīmību un sekas, kuras uzņēmumam, tā darbiniekiem un valstij var radīt nekritiska šādu apgalvojumu reproducēšana". RKB arī esot gatava vērsties tiesā gadījumos, kad uzņēmumam tiek celta neslava.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa bez virzības atstājusi abus maksātnespējas pieteikumus pret RKB, informēja tiesā. Ukrainas uzņēmuma "Morskije tehnologii" pieteikums par ļaunprātīgu maksājumu neveikšanu vairāk nekā 120 000 eiro apmērā ir atstāts bez virzības līdz 14.aprīlim, savukārt SIA "Komandor" iesniegtais pieteikums par neizpildītām saistībām vairāk nekā 43 000 eiro apmērā - līdz 11.aprīlim.

Abi pieteikumi atstāti bez virzības trūkumu novēršanai.

RKB jau iepriekš skaidrojis, ka "Komandor" pieteikuma par RKB maksātnespēju iesniegšanas mērķis ir ar draudu palīdzību panākt savu nepamatoto rēķinu apmaksu. RKB uzsver, ka par apzināti nepatiesa maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu ir paredzēta kriminālatbildība, teikts RKB valdes paziņojumā. RKB ir pārliecināta, ka maksātnespējas process netiks uzsākts un lieta par savstarpējiem norēķiniem tiks izskatīta likumā noteiktā kārtībā tiesā.

Iepriekš arī SIA "Volks" tika brīdinājis RKB par ieceri iesniegt maksātnespējas pieteikumu tiesā, ja uzņēmums neapmaksās parādsaistības 65 223 eiro apmērā līdz aprīļa sākumam.

Kā ziņots, pret RKB 13.martā vērsās arī uzņēmumi SIA "Baltic Mareco" un SIA "Baltic Mareco Ltd", lūdzot Valsts policiju sākt krimināllietu par svešas mantas piesavināšanos personu grupā.

Pret RKB ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā un Finanšu un kapitāla tirgus komisijā iepriekš vērsušies arī atstādinātās RKB amatpersonas Ustinovs, Goļicins un Komarovs. Viņi norādījuši, ka RKB valdes loceklis un vairākuma akciju īpašnieks Vasilijs Meļņiks esot nelikumīgi ieķīlājis galveno rūpnīcas pamatlīdzekli - peldošo doku -, kura vērtība pārsniedz piecus miljonus eiro, un saņēmis kredītu 2,9 miljonu eiro apmērā sev piederošajam uzņēmumam "EiroSteel".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!