Foto: DELFI

Strīds starp VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" un nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" par zaudējuma piedziņu tagad tiks skatīts Latgales apgabaltiesā, apliecināja tiesā.

Lieta līdz šim tika skatīta Rīgas apgabaltiesā, kur tās skatīšana vairākkārt tika atlikta, jo starp pusēm norisinājās mierizlīguma sarunas.

Kā informēja Latgales apgabaltiesā, lieta tiesā saņemta 26.martā, bet pagaidām lietas izskatīšanas datums vēl nav nozīmēts. Tāpat tiesā pastāstīja, ka lietā šodien tika saņemta lidostas "Rīga" pretprasība.

Kā šodien vēsta portāls "Pietiek.com", pretprasībā no "airBaltic" tiekot prasīti vairāk nekā 16 miljoni eiro par lidostas sniegtajiem pakalpojumiem. Tāpat, lai gan iepriekš publiskajā telpā spekulēts ar lielākām summām, pēc "Pietiek" rīcībā esošās informācijas, "airBaltic" no lidostas prasa vairāk nekā 14 miljonu eiro kompensāciju par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nosakot diskriminējoši augstas cenas "airBaltic", salīdzinot ar zemo cenu aviosabiedrību "Ryanair", kas lietā pieaicināta kā trešā persona.

Tomēr prasītā summa var izrādīties būtiski liekāka, jo "airBaltic" advokāti, 2013.gada augustā Rīgas apgabaltiesā iesniedzot prasības pieteikuma jauno redakciju, paturējuši tiesības palielināt prasījuma summu ar jaunu zaudējumu aprēķinu, raksta "Pietiek".

Kā ziņots, "airBaltic" pārstāvji iepriekš nevēlējās nosaukt prasījuma summu, ko cenšas atgūt tiesvedības ceļā minēto mierizlīguma sarunu dēļ. Tikmēr laikraksts "Dienas Bizness" vēstīja, ka "airBaltic" no lidostas varētu prasīt vairāk nekā 40 miljonus latu, bet lidosta no "airBaltic" - aptuveni tādu pašu, varbūt nedaudz mazāku summu.

Tikmēr 2011.gada vasarā apgabaltiesa apstiprināja izlīgumu, kas tika panākts citā civillietā, kur prasību pret "airBaltic" par 3,42 miljonu latu parāda piedziņu bija izvirzījusi lidosta.

Lidosta un "airBaltic" tiesā iepriekš bija izvirzījušas savstarpējus prasījumus par vairākiem miljoniem latu.

Pēdējos gados "airBaltic" Rīgas lidostai esot pārmaksājis 34 miljonus eiro (23,8 miljonus latu), un tāda esot arī "airBaltic" prasība pret lidostu. "Mēs negaidām, ka Rīgas lidosta mums šo summu atmaksās, bet mums ir konstruktīvi jārunā par diskriminācijas izbeigšanu," savulaik norādīja lidsabiedrībā.

Kā ziņots, "airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Lidosta "Rīga" ir Latvijas valstij pilnībā piederošs uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!