Foto: LETA
Valsts darba inspekcija (VDI) sākusi tematiskās pārbaudes lauksaimniecības nozares uzņēmumos, informēja Valsts darba inspekcijā (VDI).

Pārbaudes ilgs līdz 28.augustam un notiks visā valstī, pārbaudot darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu uzņēmumos.

"Lauksaimniecība kā viena no senākajām un stabilākajām ekonomikas nozarēm ir viena no valsts ekonomikas ilgtermiņa balstiem. Tāpēc svarīgi, lai nozarē strādājošajiem būtu veselībai un dzīvībai nekaitīgi darba apstākļi. Būtiski, lai lauksaimniecības nozarē strādātu apmācīti un zinoši nodarbinātie, kas spētu vairot darba ražīgumu, dodot ieguldījumu uzņēmuma un arī visas valsts attīstībā," uzsver VDI speciālisti.

Inspekcija pērn lauksaimniecības nozarē reģistrējusi 39 darba negadījumus, kuros trīs darbinieki gāja bojā, bet vēl desmit guva smagas traumas. Gadu iepriekš nozarē notika 38 nelaimes gadījumi, no tiem viens letāls un seši smagi.

Biežākais nelaimes gadījumu cēlonis bijusi neuzmanība, neapmierinoša darbinieku instruēšana un apmācība, darba drošības noteikumu vai instrukciju neievērošana, neatbilstoša darba aprīkojuma lietošana, kā arī elektrodrošības noteikumu neievērošana, liecina VDI apkopotā statistika. Tāpēc šogad, apmeklējot lauksaimniecības nozares uzņēmumus, inspektori cita starpā pārbaudīs, vai darba vide ir droša, vai ir veikts darba vides risku novērtējums un darbinieku apmācība, kā tiek ievērotas darba aizsardzības prasības darba vietā, strādājot ar darba aprīkojumu.

Sākoties aktīvākai lauksaimniecības darbu sezonai, VDI aicina darba devējus pārliecināties, vai uzņēmumā nodarbinātajiem šogad ir veikta ikgadējā apmācība, vai viņi ir informēti par pastāvošajiem riska faktoriem darba vietās, strādā ar pārbaudītu un drošu aprīkojumu un ir veikuši obligātās veselības pārbaudes.

Darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasību ievērošana savā uzņēmumā ir katra darba devēja pienākums, uzsver VDI speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!