Foto: DELFI
Līdz pat 28.augustam visā valstī, pārbaudot darba aizsardzības prasību ievērošanu, notiks tematiskās Valsts darba inspekcijas pārbaudes lauksaimniecības nozares uzņēmumos. Zemniekus šādas pārbaudes karstākajā darba laika sezonā gan neiepriecina.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) aicina VDI, kad lauksaimniekiem darba ziņā visnoslogotākais gada periods, neuzlikt vēl papildus slogu ar negaidītām un ar saimniecību īpašniekiem nesaskaņotām inspektoru vizītēm.

Savukārt Valsts darba inspekcijā (VDI) uzsver, ka lauksaimniecība kā pārbaudāmā nozare ir izvēlēta augstā letālo un smago nelaimes gadījumu skaita dēļ.

"Esam par to, ka darbiniekiem ir jānodrošina veselībai un dzīvībai nekaitīgi darba apstākļi, taču ir situācijas, kad neskaitāmo pārbaužu laikā lauksaimnieks vairs netiek primāri uzskatīts kā lauksaimnieciskās produkcijas ražotājs, bet gan kā neskaitāmo institūciju kontroļu, pārbaužu un soda sankciju mērķtiecīgs objekts," norāda LOSP valdes priekšsēdētāja vietnieks ES lietās un ārējos sakaros Armands Krauze.

"Lauksaimniekus kontrolē vairāk nekā desmit dažādas valsts kontrolējošās iestādes, sākot ar Valsts ieņēmumu dienestu un beidzot ar pašvaldības policiju. Ja saskaita kopā patērēto darba laiku, tad vienam cilvēkam vismaz mēnesi ir jāstrādā, lai sagatavotu kontrolēm nepieciešamo informāciju. Neapšaubāmi darba drošību un citu likumu prasības lauksaimnieki ievēro un ir atsaucīgi kā arī sniedz visu nepieciešamo informāciju inspektoriem, taču mēs kategoriski iebilstām pret saimniecību darba paralizēšanu pašā karstākajā sezonā. VDI inspektoriem darbs jāveic tā, lai saimnieks inspektoru darbošanos saimniecībā pamana tikai tad, ja ir konstatēti pārkāpumi," skaidro Krauze.

Pēc LOSP pieejamās informācijas ir situācijas, kad VDI inspektori fermās ierodas bez saimnieka brīdināšanas un tā kā VDI inspektoriem nav priekšzināšanu par biodrošības pasākumiem, viņi neapzinās draudus, ko var nest nozarei kādas dzīvnieku vai augu slimības izplatīšana.

VDI gan uzsver, ka pirms šī gada lauksaimniecības pārbaudes uzsākšanas sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu tika organizēta VDI amatpersonu apmācība par biodrošības jautājumiem. Lai gan piedalīties apmācībās tika aicināti arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvji, tomēr organizācija VDI uzaicinājumam neatsaucās.

Ar līdzīgu situāciju lauksaimnieki vēl pirms laika saskārušies arī attiecībā uz Valsts ieņēmumu dienesta un Pārtikas un veterinārā dienesta kontrolējošām institūcijām, taču kopīgi risinot jautājumu, tika panākts visām iesaistītajām pusēm labvēlīgs risinājums.

Tāpēc, lai kopīgi rastu risinājumu šai situācijai, LOSP aicina atsaukties jebkuru saimniecību, kura ir saskārusies ar neadekvātu VDI inspektoru darbību, kontrolējot darba devēju, šajā gadījumā saimniecību vadītāju, pienākumu pildīšanu pret darbiniekiem.

Pēc VDI informācijas pērn 3 reizes ir pieaudzis letālo nelaimes gadījumu skaits un par 66% pieaudzis smago nelaimes gadījumu skaits. 2012.gadā lauksaimniecības nozarē reģistrēti 38 nelaimes gadījumi, t.sk. viens darbinieks gāja bojā, bet seši guva smagas traumas.

2013.gadā lauksaimniecības nozarē reģistrēti 39 nelaimes gadījumi, t.sk. trīs darbinieki gāja bojā, bet 10 guva smagas traumas. Arī 2014.gada laikā jau divi cilvēki ir gājuši bojā, tieši strādājot uz lauka.

Tādēļ par prioritāti šī gada kampaņas laikā ir noteikta darba vides drošības pārbaude nevis dokumentu pārbaude. Darba vides drošību iespējams pārbaudīt tikai darbu laikā. Sākotnēji kampaņa tika plānota vēl garāka, iekļaujot tajā arī sējas laiku un ražas novākšanas laiku, VDI atsaucās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes aicinājumam un neveica preventīvās pārbaudes karstākajā sējas darbu sezonas laikā.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) - ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 59 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 000 ražojošo lauksaimnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!