Foto: F64
Divu nedēļu laikā, kopš Latgalē tika konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), kompensācijām par iznīcinātajām mājas cūkām pieteikušies abu saimniecību īpašnieki, informēja LAD direktores vietnieks Ģirts Krūmiņš.

Kompensācijas pieteiktas par kopumā piecām iznīcinātām cūkām. Trīs no tām tika turētas piemājas saimniecībā Robežniekos, kur mēris tika atklāts 26.jūnijā, bet divas - piemājas saimniecībā Piedrujā, kur mēri konstatēja 4.jūlijā.

Saskaņā ar likumdošanu, lai saņemtu zaudējumu kompensāciju, dzīvnieku īpašniekam desmit darbdienu laikā pēc Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) inspektora akta saņemšanas jāiesniedz LAD reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē vairāki dokumenti, kas apliecina īpašumtiesības uz dzīvnieku, - pirkuma līgums, grāmatvedības un dzīvnieku aprites dokumenti.

Ja vēlas saņemt kompensāciju par dezinfekcijas pasākumiem saistībā ar ĀCM uzliesmojumu ganāmpulkā, nepieciešams iesniegt rēķinu vai citu grāmatvedības dokumentu, kas apliecina, ka iepirkti dezinfekcijas līdzekļi vai saņemti fermas vai kūts dezinfekcijas pakalpojumi.

Pēc iesniegumu izskatīšanas LAD desmit darbdienu laikā pieņem lēmumu par kompensācijas apjomu un 90 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izmaksā kompensāciju, to pārskaitot dzīvnieku īpašnieka norādītajā bankas kontā.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem par vaislas sivēnmāti pienākas 284,57 eiro, par nobarojamo cūku no 31 kilograma līdz 80 kilogramiem - 85,37 eiro, bet svarā virs 81 kilograma - 128,06 eiro. Par kuili pienākas 426,86 eiro, par sivēniem svarā līdz 30 kilogramiem - 42,69 eiro.

Tāpat kompensācija pienākas par iznīcināto barību - 71 eiro par katru tonnu graudu, bet kompensācija par lopbarības piedevām tiks aprēķināta atbilstoši vidējai tirgus vērtībai. Par iznīcināto pamatinventāru, kas ir vērtīgāks par 142 eiro, maksā 70%, bet par mazvērtīgo inventāru - lāpstām, dakšām, slotām utt. - 30% no pavadzīmē norādītās vērtības.

Kā ziņots, arī par nomedītajām un pārbaudei nodotajām mežacūkām valsts izmaksā kompensācijas. PVD inspektori visām nomedītajām mežacūkām noņem paraugus un veic laboratoriskos izmeklējumus, lai sekotu slimības izplatībai un operatīvi veiktu apkarošanas pasākumus.

Mednieks var nodot PVD visu liemeni, saņemot kompensāciju, - par šī gada sivēnu pienākas 50 eiro, par pārējām mežacūkām - 200 eiro. Otra iespēja ir liemeni saglabāt piemērotā vietā, kas iepriekš saskaņota ar PVD, un gaidīt, kamēr tiks veiktas paraugu analīzes.

Kā ziņots, otrdien PVD ir saņēmis vienas nomedītās mežacūkas laboratorisko pārbaužu rezultātus, kas apstiprina ĀCM vīrusu. Mežacūka nomedīta Dagdas novadā, Ķepovas pagastā, Baltkrievijas robežas tuvumā.

Kopumā ĀCM ir konstatēts 17 mežacūkām un četrām mājas cūkām.

Līdz ĀCM uzliesmojumam visā Latvijā bija pārbaudītas 1107 nomedītās mežacūkas, pēc 26.jūnija pārbaudītas 117 nomedītās mežacūkas.

Patlaban turpinās mājas cūku novietņu pārbaudes. PVD inspektori ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 2912 saimniecības, no kurām 426 tiek turētas cūkas. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 1063 asins paraugi. Ir pārbaudītas visas mājas Ķepovas, Dagdas, Robežnieku, Asūnes, Skaistas, Konstantinovas, Svariņu pagastā, Kalniešu, Indras un Bērziņu pagastā. Pārējā teritorijā pārbaudes turpinās.

Kā ziņots, ĀCM pirmo reizi Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs PVD, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, bet fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!