Foto: RIA Novosti/Scanpix
Līdz šim Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "Bior" veikts 8261 mežacūku un mājas cūku laboratoriskais izmeklējums saistībā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM). Savukārt par analīzēm no valsts budžeta samaksāti 191 245 eiro no iepriekš iedalītajiem 192 061 eiro, informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji

Patlaban tiek veikti aprēķini papildus nepieciešamajam finansējuma pieprasījumam, norādīja ministrijā.

Savukārt kopumā ĀCM uzraudzības un apkarošanas programmai 2014.gadā iepriekš paredzēti 876 917 eiro, no kuriem Pārtikas un veterinārajam dienestam dažādu profilakses un uzraudzības pasākumu veikšanai iedalīti 684 856 eiro, bet "Bior" analīžu veikšanai - 192 061 eiro.

Finansējums piešķirts no valsts budžeta apakšprogrammas "Dzīvnieku lipīgo slimību profilakses un apkarošanas pasākumi", kuru īstenošanas ieguldītie līdzekļi no Eiropas Savienības līdz 50% apmērā tiek atmaksāti valsts budžetā.

Kā jau iepriekš informēja "Bior" direktors Aivars Bērziņš, vienas cūkas analīzes izmaksas ir 46,82 eiro. Analīžu izmeklējumus mēra diagnostikai tiek izpildītas divas dažādas analīzes, bet neskaidrību gadījumā var būt nepieciešamas vēl trīs dažādas analīzes. Rezultātus var iegūt vienas darbdienas laikā, tomēr atsevišķos gadījumos nepieciešamas atkārtotas un vēl papildu analīzes. Tad rezultātu var saņemt divu darbdienu laikā.

Jau ziņots, ka Latvijā līdz šim ĀCM ir konstatēts 17 mežacūkām un četrām mājas cūkām.

Līdz ĀCM uzliesmojumam 26.jūnijā saistībā ar citu kaiti - klasisko cūku mēri - visā Latvijā bija pārbaudītas 1107 nomedītās mežacūkas, pēc 26.jūnija pārbaudītas 117 nomedītās mežacūkas.

Šonedēļ turpinās mājas cūku novietņu pārbaudes. PVD inspektori ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 2912 saimniecības, no kurām 426 tiek turētas cūkas. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 1063 asins paraugi. Ir pārbaudītas visas mājas Ķepovas, Dagdas, Robežnieku, Asūnes, Skaistas, Konstantinovas, Svariņu pagastā, Kalniešu, Indras un Bērziņu pagastā. Pārējā teritorijā pārbaudes turpinās.

No 9.jūlija PVD darbojas "karstais telefons" 20260400, pa kuru, sazvanot veterināros inspektorus, var saņemt atbildi vai skaidrojumu par apkarošanas un profilakses pasākumiem ĀCM ārkārtējās situācijas teritorijā.

Jau ziņots, ka bīstamā slimība Latvijā tika konstatēta 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju trim mežacūkām konstatēja ĀCM. Tāpat vīrusa klātbūtne tika apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona tika noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Inficētajā teritorijā iekļauti šādi Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededze un Liepna.

ĀCM Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!