Foto: LETA

Brīvdienās ir palielinājis ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) saslimušo mājas un meža cūku skaits, portāls „Delfi” uzzināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD saņēma laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina to, ka ĀCM vīruss apstiprināts trīs mājas cūku saimniecībās. Ar ĀCM saslimšana konstatēta Krāslavas novada Piedrujas un Kalniešu pagastā, kā arī Dagdas novada Bērziņu pagastā.

Par mājas cūku saslimšanu Dagdas novada Bērziņu pagastā veterinārārstu informēja dzīvnieku īpašnieks, novietnē bija 41 cūka, no kurām ĀCM vīruss laboratoriski apstiprināts vienai cūkai. Cūku novietne un dzīvnieki bija reģistrēti Lauksaimniecības datu centrā (LDC).

Tāpat ĀCM apstiprināts divās Krāslavas novada pagastu piemājas saimniecībās, kopējais inficēto mājas cūku skaits ir piecas.

Saskaņā ar ĀCM slimības apkarošanas plānu, iznīcinātas tiks visas 46 mājas cūkas.

Savukārt no četrām atrastajām meža cūkām ĀCM konstatēts divām  Krāslavas novada Ķepovas pagastā atrastajai, kā arī vienai Bērziņu un vienai Indras pagasta pierobežā atrastajai cūkai.

Līdz ar to uz doto brīdi ĀCM vīruss apstiprināts 22 meža cūkām un piecu  mājas cūku turētāju saimniecībās.

Līdz 14.jūlijam PVD inspektori ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 3 776 mājas, no kurām cūkas tiek turētas 564 saimniecībās, kopējais mājas cūku skaits 2 186.

Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemts 1 444 asins paraugi. Pārbaužu laikā inspektori konstatējuši 323 dažādu pārkāpumu, t.sk. nereģistrētus dzīvniekus, pārkāpumus cūku pārvietošanā 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!