Foto: DELFI
Latvijas veikalos pamazām sāk parādīties Latvijas pārtikas ražotāju produkcija, kas sankciju dēļ netika eksportēta uz Krieviju, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie mazumtirdzniecības pārstāvji.

Mazumtirdzniecības veikalu tīkla "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere  sacīja, ka Krievijas sankciju iespaidā uzņēmums jau ir pieņēmis tirdzniecībā virkni preču, kas bija ražotas Krievijas tirgum, tostarp kopumā 17 piena produktus no "Tukuma piens" un "Rīgas piensaimnieks". Šie produkti "Rimi" veikalos tiek tirgoti miksētā veidā ar vietējam tirgum paredzēto produkciju.

Pēc viņas teiktā, Krievijas tirgum paredzētie produkti atšķiras ar to, ka saskaņā ar Krievijas likumdošanas prasībām tajos norādīts gan realizācijas, gan ražošanas datums. Savukārt Latvijas likumdošana nosaka, ka produktu marķējumā obligāti jānorāda tikai realizācijas datums, pastāstīja Valnere.

Viņa norādīja, ka "Rimi Latvia" plāno īstenot aktivitātes, kas veicina iegādāties Latvijā ražotus pārtikas produktus. "Jau patlaban svaigās pārtikas segmentā 80% no "Rimi" veikalā pārdotās produkcijas ir ražota Latvijā. Un mēs noteikti turpināsim dot priekšroku Latvijas produktu īpatsvaram sortimentā," sacīja Valnere, piebilstot, ja pieprasījums pēc vietējās pārtikas produkcijas "Rimi" veikalos palielināsies, uzņēmums varētu palielināt tās īpatsvaru.

Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" komunikācijas vadītājs Jānis Beseris teica, ka "Maxima Latvija" atbalstīs vietējos ražotājus, palīdzot realizēt Krievijas tirgum paredzētos produktus un veicinot Latvijas produktu pieprasījumu "Maxima" veikalos. "Esam saņēmuši lūgumus no atsevišķiem piena produktu ražotājiem par iespēju realizēt piena produktu pārpalikumus "Maxima" veikalos un jau pašlaik esam uzsākuši pārrunas, lai vienotos par konkrētākiem lēmumiem un rīcību," sacīja Beseris.

Vienlaikus viņš norādīja, ka "Maxima Latvija" tuvākajā laikā uzņēmuma veikalos un reklāmas izdevumos plāno sagatavot un izvietot speciālu noformējumu pašmāju piena produktiem, dārzeņiem un gaļas izstrādājumiem, lai tādējādi pievērstu pircēju uzmanību un veicinātu pašmāju produktu noietu.

Beseris arī pastāstīja, ka, piemēram, Latvijas piena ražotāju produkcija "Maxima" veikalos pašlaik veido aptuveni 65%, kas ir lielākā daļa no šīs kategorijas sortimenta. Vienlaikus kompānija uzskata, ka iespējami plašākam pircēju lokam ir būtiski nodrošināt izvēles iespēju un produktus, kas atbilst viņu pirktspējai.

"Maxima Latvija" komunikācijas vadītājs atzīmēja, ka uzņēmums arī turpmāk rūpīgi sekos līdzi situācijas attīstībai Krievijas sankciju kontekstā un pārrunās šos jautājumus ar ražotājiem un Zemkopības ministriju, lai rastu optimālāko risinājumu.

Arī "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine norādīja, ka tuvākajā laikā "Elvi" veikalos parādīsies pašmāju ražotāju Krievijas tirgum paredzētā piena produkcija. "Jā, veikalos "Elvi" parādīsies arī šie piena produkti. Paredzam, ka šādi piena produkti, kas bija paredzēti Krievijas tirgum, veikalos "Elvi" pārdošanā parādīsies jau nākamajā nedēļā," norādīja Vārtukapteine.

Viņa arī pastāstīja, ka "Elvi Latvija" piektdien plāno tikties ar Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvjiem, lai pārrunātu un vienotos par iespējamām vietējo ražotāju atbalsta aktivitātēm. "Konkrēti par tām [vietējo ražotāju atbalsta aktivitātēm] varēsim informēt vēlāk," sacīja "Elvi Latvija" komercdirektore.

Jau vēstīja, ka Krievija ir noteikusi pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no ES, ASV un citām valstīm. Embargo attiecas uz liellopu gaļas, cūkgaļas, augļu un dārzeņu produkcijas, putnu gaļas, zivju, siera, piena un piena produktu importu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!