Foto: LETA
Pagājušajā gadā pakalpojumu nozarē pēc apgrozījuma līderis bijis metāllūžņu pārstrādes uzņēmums SIA "Tolmets", liecina SIA "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2014".

"Tolmeta" apgrozījums pērn bija 148,54 miljoni eiro.

"Top 10" iekļuvuši arī tādi uzņēmumi kā AS "PET Baltija" ar 18,57 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Cronimet Latvia" ar 17,84 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Clean R" ar 16,42 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Dīlers" ar 15,09 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Metalekspo" ar 14,74 miljonu eiro apgrozījumu, AS "G4S Latvia" ar 13,89 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "SB Finance Manager" ar 11,59 miljonu eiro apgrozījumu un SIA "Getliņi eko" ar 11,5 miljonu eiro apgrozījumu.

Latvijas profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijas izpilddirektors Jānis Ozoliņš izdevumā norāda, ka 2013.gadā turpinājās apsaimniekošanas un uzkopšanas ārpakalpojumu popularitātes pieaugums dažādās nozarēs, tostarp publiskajā sektorā.

Ozoliņš arī minēja, ka Eiropas Savienības un Krievijas savstarpējās sankcijas var negatīvi ietekmēt nozares klientu maksātspēju, lai arī tiem joprojām būs nepieciešami uzkopšanas un apsaimniekošanas pakalpojumi. Tādējādi ir sagaidāms, ka debitoru parādu apjoms, kas jau tagad apgrūtina nozares dalībniekus, turpinās pieaugt. Tas ietekmēs uzņēmumus, kuri sniedz pakalpojumus un piegādā preces uzkopšanas un apsaimniekošanas jomas uzņēmumiem.

Savukārt Drošības nozares kompāniju asociācijas valdes priekšsēdētājs Arnis Marcinkēvičs stāstīja, ka apsardzes nozares devums Latvijas ekonomikā ir liels - apgrozījums nozarē viena gada laikā ir vairāki simti miljonu eiro. Taču situācija apsardzes pakalpojumu nozarē joprojām ir nesakārtota. "Normatīvās vides nesakārtotība nozarē veicina plašu "pelēkā sektora" eksistenci un rada daudziem uzņēmumiem iespēju izvairīties no nodokļu maksāšanas. Līdz ar to ievērojami naudas līdzekļi aizplūst garām valsts budžetam," teica eksperts.

Marcinkēvičs norādīja, ka pēc pagājušajā gadā pieņemtā Apsardzes darbības likuma nozarē ir vērojami nelieli uzlabojumi, tomēr daudzas lietas vēl ir neskaidras un neatrisinātas. "Piemēram, 2014.gadā Saeimas sēdē atkārtoti tika skatīti grozījumi Apsardzes darbības likumā. Neizprotamu iemeslu dēļ tika atbalstīts deputāta Jāņa Ādamsona (SC) priekšlikums pārcelt prasības, kas saistītas ar vadības centru sertifikāciju tehniskās apsardzes jomā, ieviešanu līdz 2017.gada 1.janvārim. Ņemot to vērā, haoss apsardzes nozarē turpināsies vēl trīs gadus," prognozēja asociācijas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!