Foto: LETA
Pirms pieņemt lēmumu par termiņuzturēšanās atļauju (TUA) programmas ierobežošanu, būtu precīzi jāaprēķina šāda lēmuma ietekme uz tautsaimniecību un Latvijas ekonomikas izaugsmi, uzskata vīna bāra "Garage", restorāna "Hot'e" un Viesmīlības skolas līdzīpašnieks Jānis Jenzis.

"Piekrītu viedoklim, ka valstij politiskajos jautājumos jādemonstrē stingra nostāja, tomēr šādu lēmumu pieņemšanā svarīgi būtu nošķirt ģeopolitisko situāciju no starpvalstu saimnieciskās sadarbības principiem," norāda Jenzis.

Saspīlētās ģeopolitiskās situācijas ietekmē pieņemtais lēmums radīs Latvijas ekonomikai būtiskus zaudējumus, uzsver Jenzis, piebilstot, ka līdzās nekustamā īpašuma un būvniecības nozarēm cietīs arī pakalpojumu un tūrisma sektors. Uzņēmējs norāda, ka jau pašlaik tūrisma aģentūrās samazinājies apkalpoto Krievijas tūristu skaits, kas līdz šim aizvien lielākā skaitā ieradās Latvijā pavadīt atvaļinājumu vai nedēļas nogali. Līdzīga tendence vērojama arī pakalpojumu sektorā - Jenzis novērojis, ka viņa restorānos šogad saņemts krietni mazāk banketu pasūtījumu no Krievijas pilsoņiem. Sarūkot pieprasījumam pēc pakalpojuma, samazināsies arī pieprasījums pēc darbaspēka un budžetā ieskaitīto nodokļu apjoms, radot valsts ekonomikai zaudējumus, norāda Jenzis.

"Tāpēc, pirms pieņemt lēmumu par TUA programmas ierobežošanu, deputātiem būtu rūpīgi jāizvērtē sekas uz valsts tautsaimniecību, ieklausoties arī uzņēmēju viedokļos," uzskata Jenzis.

Restorānu līdzīpašnieks norāda, ka pašreizējā situācijā būtu jārīkojas tālredzīgi un, ja lēmums par TUA programmas ierobežošanu tiek pieņemts, būtu nepieciešams paredzēt pārejas periodu. "Kā zināms, uzņēmēji lēmumus pieņem ilgtermiņā, tādēļ būtu svarīgi dot laiku iesaistītajām pusēm, kuras šis politiskais lēmums ietekmēs, pārkārtot savu biznesa darbību un piemēroties jaunajai situācijai. Pretējā gadījumā, likuma izmaiņām stājoties spēkā nekavējoties, daudzi uzņēmēji saskarsies ar negaidītu pieprasījuma izmaiņu radītajām sekām - nenokārtotām kredītsaistībām un, iespējams, arī maksātnespēju," prognozē Jenzis.

Viņaprāt, globālās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju ir pietiekami apjomīgas un Latvijai nevajadzētu tās individuāli vēl pastiprināt. "Kā rāda pēdējo mēnešu situācija, Latvijas ekonomika no tām jau ir daudz cietusi. Turklāt vērts atcerēties, ka Krievijas pilsoņi, kas Latvijā iegādājušies īpašumus un ir šeit investējuši ievērojamus līdzekļus, vēlas pasargāt savu kapitālu un ir personīgi ieinteresēti, lai ekonomiskā un politiskā vide šeit būtu stabila un droša. Neviens neinvestē savu naudu valstī, ja pastāv šaubas par tās stabilitāti vai drošību," atgādina Jenzis.

Jau ziņots, ka Saeima nolēma turpināt darbu pie iepriekšējā sasaukumā neizskatītā likumprojekta, kas paredz pārtraukt izsniegt termiņuzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi. Minētās izmaiņas rosināja nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), iesniedzot grozījumus Imigrācijas likumā.

VL-TB/LNNK likumprojekts paredz valsts apdraudējuma novēršanas nolūkā uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi. Saskaņā ar nacionālās apvienības priekšlikumu Saeima varēs atcelt šos ierobežojumus.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!