Foto: LETA
Trīs faktori - pāreja uz eiro, pasaules ģeopolitisko notikumu attīstība un savstarpēji pieaugošā degvielas tirgotāju konkurence - 2014.gadā ir vecinājuši vienas no lielākajām naftas un degvielas cenu izmaiņām, likuši straujāk pilnveidot degvielas mazumtirdzniecības pakalpojumus, kā arī sekmējuši tirgus pārdali Latvijā, norāda "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš.

Viņš skaidro, ka 2014.gadā piedzīvots viens no straujākajiem degvielas cenu kritumiem pēdējo piecu gadu laikā, un prognozes par šādu notikumu iespējamību, ka barels naftas starptautiskajās biržās maksās mazāk par 60 dolāriem, vēl gada sākumā netika paustas. Tomēr ekonomisko un ģeopolitisko notikumu dēļ, kas saistīti gan ar Eiropas un ASV sankcijām pret Krieviju Ukrainas notikumu dēļ, gan ar Tuvo Austrumu ietekmi uz naftas cenām pasaules biržās, pusgada laikā naftas cena par barelu kritās gandrīz divas reizes.

Saskaņā ar "Virši-A" datiem degvielas cenu kritums mēnesī no jūlija līdz decembrim bija vidēji trīs līdz četri eiro centi, kas pusgada griezumā summējās degvielas cenas kritumā par vidēji 0,24 eiro litrā. Būtiskākās nozares izmaiņas, ko veicinājušas cenu svārstības, ir degvielas cenu izlīdzināšanās - dīzeļdegviela un 95E benzīns šobrīd ir līdzīgās cenu robežās, bet 98E benzīns ir tikai par 0,04 eiro centiem dārgāks.

2014.gads "Virši-A" esot vērtējams kā ļoti pozitīvs. Uzņēmums esot investējis apjomīgā degvielas uzpildes staciju (DUS) tīkla attīstībā, tajā skaitā realizējot vienu no straujākajiem uzņēmuma paplašināšanas projektiem, vienlaicīgi iegādājoties četras DUS Kurzemē un turpinot nozīmīgu uzņēmuma pozīciju stabilizāciju šajā reģionā. Šogad "Virši-A" ir atvēris septiņas jaunas DUS, sasniedzot simbolisko staciju skaitu - pussimts. Savukārt DUS modernizācijā saskaņā ar jaunāko "Virši-A" konceptu šogad ir ieguldīti vairāk nekā divi miljoni eiro. Modernizācijas ietvaros daļā "Virši-A" DUS ir uzstādīti Latvijā moderni jaunās paaudzes degvielas sūkņi, ierīkoti bezmaksas bezvadu interneta piekļuves punkti, izremontētas DUS un iekārtotas ērtas atpūtas zonas, kā arī paplašināts velo nomas tīkls. Pēc šiem kritērijiem ir plānots pilnveidot "Virši-A" DUS tīklu arī 2015.gadā.

Riekstiņš arī uzsver, ka gan Rīgā, gan Latvijas reģionos 2014.gadā varēja turpināt novērot lēnu, bet konsekventu tirgus pārdali starp šī brīža lielākajiem degvielas mazumtirgotājiem. Dažas no mazāko degvielas tirgotāju DUS tika pārpirktas, savukārt daži no mazajiem degvielas tirgotājiem pārtraucu savu darbību. Piemēram, šogad uzņēmums pilnībā pārņēma mazāka degvielas tirgotāja DUS tīklu Kurzemē, viena gada laikā būtiski paplašinot un nostabilizējot savu DUS tīklu šajā reģionā.

"Virši-A" apgrozījums pērn samazinājies par 2,5% līdz 97,89 miljoniem eiro. "Virši-A" ir 50 degvielas uzpildes stacijas visā Latvijā, un uzņēmums nodarbina vairāk nekā 340 darbiniekus.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!