Foto: Ingus Bajārs

AS "Liepājas metalurgs" maksātnespējas administrators Haralds Velmers pirmdien nodevis uzņēmuma "atslēgas" jaundibinātā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" valdes loceklim Igoram Kovaļenko. "Metalurga" jaunie saimnieki gatavojas ražošanas atsākšanai un pieņems darbā vairāk nekā 500 darbinieku.

Velmers izteicās, ka simboliski nodotās "atslēgas" izmēra ziņā nevar salīdzināt ar metalurģijas milzi, toties ar tām ir iespējams iedarbināt "Liepājas metalurga" elektrokausēšanas ceha krāsni.

"Ar gandarījumu varu teikt, ka "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanas darījums ir pabeigts. Šodien savas pilnvaras uzņēmumā oficiāli nododu Igora Kovaļenko rokās, kas tālāk gādās par tik ilgi gaidīto metalurga darbības atjaunošanu. Protams, jāatzīst, ka pēdējā gada laikā esam dažkārt bijuši arī pārlieku optimistiski. Vienlaicīgi jāņem vērā, ka šis pārdošanas process ir bijis unikāls, jo tāda mēroga maksātnespējīga uzņēmuma pārdošanas gadījums Latvijā nav bijis. Rezultātā, esmu priecīgs, ka tik īsā laikā ir izdevies pabeigt tik ļoti sarežģītu darījumu," sacīja Velmers.

"Šodien varam droši teikt, ka uzņēmuma pamatražotnes pārdošanas process ir sekmīgi noslēdzies. Ar 107 miljonu eiro lielo summu šis ir aizvadītā 2014.gada lielākais uzņēmuma pārņemšanas darījums Latvijā. Tas nenoliedzami bija sarežģīts process, sarežģītā nozarē, taču mums ir izdevies atrast nopietnu investoru, kurš saredz uzņēmuma lielo potenciālu un to, kā tas attīstīsies turpmāk. Tas ir būtisks ieguvums visai Latvijas tautsaimniecībai," sacīja uzņēmuma pārdošanas konsultāciju kompānijas "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

"KVV Liepājas Metalurgs" valdes loceklis Igors Kovaļenko pēc "atslēgu" saņemšanas uzsvēra, ka šis bija ļoti sarežģīts darījums, ko apstiprinās ikviens finanšu jomas eksperts.

"Lai gan bijām cerējuši to noslēgt vēl īsākos termiņos, arī visa darījuma pabeigšana līdz gada beigām biznesa pasaulei skaitās neraksturīgi īss laika posms. Par to jāpasakās visām darījumā iesaistītajām pusēm," sacīja Kovaļenko.

"Šobrīd mēs turpinām sagatavošanās darbus pie rūpnīcas palaišanas. Tagad svarīgākā daļa ir sagataves. Jau noslēgti līgumi par sagatavju piegādēm ar to piegādātājiem, tāpat noslēgti nepieciešamie līgumi ar energoresursu pakalpojumu sniedzējiem un šobrīd norit aktīva līgumu slēgšana ar darbiniekiem. Līdz rūpnīcas darbības atsākšanai mēs plānojam pieņemt vairāk nekā 500 darbiniekus. Šobrīd tiek pārslēgti līgumi ar esošajiem darbiniekiem," turpināja Kovaļenko.

Jau ziņots, ka administrators no "KVV Liepājas metalurga" ir saņēmis arī pirmo maksājumu 20,5 miljonu eiro apmērā, kas no darījumu konta pārskaitīta administratora kontā. Drošības naudu miljona eiro apmērā administrators saņēmis jau iepriekš. Līdz ar to "Liepājas metalurgam" kopumā ir pārskaitīti 21,5 miljoni eiro, kurus administrators drīzumā pārskaitīs kreditoriem.

Tiesības slēgt darījumu par maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" pamatražotnes iegādi ieguva Ukrainas uzņēmums "KVV Group", kas par rūpnīcas ražotni piedāvājis maksāt 107 miljonus eiro. Pagājušā gada 2.oktobrī tika parakstīts līgums par "Liepājas metalurga" pārdošanu.

"Liepājas metalurga" kreditori parakstījuši nepieciešamos dokumentus, kas ļauj AS "KVV Liepājas metalurgs" pārņemt maksātnespējīgās kompānijas aktīvus, līdz ar to "KVV Liepājas metalurgs" kļuvis par pilntiesīgu rūpnīcas īpašnieku.

Iepriekš bija iecerēts, ka ražošanu rūpnīcā varētu atsākt līdz 2014.gada beigām, tagad to iecerēts atsākt janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!