Šonedēļ svinīgi atklāta AS "Olainfarm" jaunā gatavo zāļu ražotne, kura izveidota, pārbūvējot iepriekš neizmantotu ēku. Projekta kopējās izmaksas ir 9,6 miljoni eiro, no kuriem 2,5 miljoni eiro ir pieprasītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums.

Jaunā ražotne sastāv no nitrofurānu zāļu ražošanas iecirkņa, gatavo zāļu mazo sēriju ražošanas iecirkņa un gatavo zāļu formu izstrādes laboratorijas. Ēkai ir divi stāvi, tā ir savienota ar "Olainfarm" gatavo zāļu ražotni. Pirmajā stāvā atrodas gatavo zāļu mazo sēriju ražošanas iecirknis un gatavo zāļu formu izstrādes laboratorija, bet otrajā - nitrofurānu zāļu ražošanas iecirknis un tam pakārtotā analītiskā laboratorija.

""Olainfarm" jaunās gatavo zāļu ražotnes izveide ir augstas pievienotās vērtības investīciju projekts, kas palīdzēs uzņēmumam stiprināt konkurētspēju augošajā pasaules nitrofurānu produktu tirgū un būtiski palielinās iespējas izstrādāt jaunas gatavo zāļu formas. Mums ir ilggadēja pieredze nitrofurānu produktu ražošanā, esam vienīgais šo produktu ražotājs Latvijā un Baltijā, vienīgie, kas bijušās Padomju Savienības teritorijā ražo nitrofurānu aktīvās farmaceitiskās vielas. Nitrofurānu produkti veido vairāk nekā 20% no "Olainfarm" kopējā realizācijas apjoma, turklāt pēdējo piecu gadu laikā to pārdošana ir trīskāršojusies," norāda "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Modernizētajā nitrofurānu zāļu ražošanas iecirknī tiks ražoti esošie "Olainfarm" nitrofurānu rindas produkti ar antibakteriālu iedarbību ("Furamags, "Furagīns", "Furadonīns", "Furasols"), kā arī pēc izstrādes pabeigšanas tajā sāks ražot jaunu preparātu. Ar jaunajām iekārtām ir būtiski palielināta ražošanas procesu efektivitāte, padarot to augsti tehnoloģisku un vienlaikus samazinot elektroenerģijas patēriņu.

""Olainfarm" vienmēr ir bijusi izcilākā Latvijas ķīmiskās rūpniecības lokomotīve, kas šodien, atverot jaunas ražošanas jaudas, dubulto mūsu ekonomiskās spējas. Uzņēmums, pateicoties prasmīgai tā vadīšanai un jaunu tehnoloģiju ieviešanai ražošanā, veiksmīgi ir spējis rast produkcijas noietu jaunos un tālos pasaules tirgos," ražotnes atklāšanā uzsvēra Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Gatavo zāļu mazo sēriju ražošanas iecirknī "Olainfarm" ražos zāles nelieliem pasūtījumiem un tehnoloģiju mērogošanai. Tā iekārtas nodrošina iespēju optimizēt tehnoloģiju izmantošanu. Uz jauno ražotni ir pārvietota uzņēmuma gatavo zāļu formu izstrādes laboratorija, kurā tiks izstrādātas esošo produktu jaunas formas, kā arī notiks darbs pie jaunu produktu izstrādes.

No kopējām projekta investīcijām 4,1 miljons tika ieguldīts būvniecībā, 4,8 miljoni ražošanas iekārtās un 0,6 miljoni analītiskajās iekārtās.

"Olainfarm" ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Baltijas valstīs ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi medikamentu un ķīmiski farmaceitisko produktu ražošanā. Kompānijas darbības pamatprincips ir ražot uzticamus un efektīvus augstākās kvalitātes produktus Latvijai un visai pasaulei. Šobrīd AS "Olainfarm" produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 35 pasaules valstīm, tostarp Baltijas valstīm, Krieviju, citām NVS valstīm, Eiropu, Ziemeļameriku, Āzijas valstīm un Austrāliju.

2013.gadā koncerna peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 12,6 miljoni eiro, kas ir par 8% mazāk nekā 2012.gadā, kad "Olainfarm" peļņa sasniedza 13,9 miljonus eiro. Apgrozījums 2013.gadā bijis 78 miljoni eiro, kas ir par 4% lielāks nekā 2012.gadā, kad "Olainfarm" apgrozījums bija 75,3 miljoni eiro. Lielākais uzņēmuma īpašnieks ir valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!