Foto: Reuters/Scanpix
Latvija 16.janvārī Eiropas Komisijai (EK) pārskaitīja 1,2 miljardus eiro, kas ir lielākā vienā reizē atmaksājamā aizdevuma daļa no savulaik saņemtā starptautiskā aizdevuma. Šī summa gan nenonāks Eiropas Savienības (ES) budžetā, bet tālāk tiks atmaksāta starptautiskajā finanšu tirgū un bankām, portālam "Delfi" skaidroja EK Ekonomikas un finanšu lietu direktorāta darbinieks, ekonomikas analītiķis Gatis Eglītis.

Pārskaitījums veikts piektdien plkst.11. Latvijas Valsts kase vienā maksājuma reizē 1,2 miljardus pārskaitījusi Eiropas Centrālajai bankai, kura tos pēc tam EK uzdevumā savukārt atmaksās starptautiskajā finanšu tirgū un bankām, kuru identitāte gan ir konfidenciāla, skaidro Eglītis.

"2009.gadā EK aizņēmās naudu starptautiskajā finanšu tirgū aptuveni trīs miljardu eiro apjomā, lai to tālāk varētu aizdot Latvijai un Rumānijai. Pati EK nekādus atsevišķus peļņas procentus par aizdevumu nesaņem, bet gan procentus prasa, lai norēķinātos ar starptautiskajiem aizdevējiem," norāda Eglītis, pieminēdams, ka EK aizņēmās naudu gan Latvijai, gan Rumānijai, lai kopējā parāda uzturēšana būtu lētāka.

Jau vēstīts, ka aizņemties jaunus līdzekļus kārtējās aizdevuma daļas atmaksai nav plānots. "EK aizdevums 1,2 miljardu eiro apmērā, kura atmaksa jāveic 2015.gada janvārī, jau ir pārfinansēts ar 2014.gadā veiktiem aizņēmumiem starptautiskajos finanšu tirgos," informēja Valsts kasē.

Vēl šogad Latvija sāks atmaksāt aizdevumu Pasaules Bankai - gadā kopumā paredzēts atmaksāt 60 miljonus eiro.

Savukārt nākamā ievērojamā aizdevuma daļa jāatmaksā 2019.gadā - 500 miljoni eiro EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!