Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijai soda nauda par piena kvotas pārsniegšanu 2014./2015.kvotas gadā var sasniegt divus miljonus eiro, piektdien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ikmēneša sapulcē teica Lauksaimniecības datu centra (LDC) direktora vietniece Erna Galvanovska.

Viņa prognozēja, ka kopumā kvota varētu tikt pārpildīta par vienu procentpunktu. "Saistībā ar to, ka pēdējo divu mēnešu laikā ir strauji samazinājies vidējais tauku procentu apjoms Latvijā, līdz ar to mums ir nedaudz samazinājies arī prognozētais kvotas pārsniegums. Mēs esam aprēķinājuši, ka 103% vietā varētu būt 101%, kas Latvijai soda naudās varētu veidot apmēram divus miljonus eiro," sacīja Galvanovska.

Vienlaikus viņa piebilda, ka daudzas saimniecības samazina tauku procentu pienā, lai mazinātu ražošanas apmērus, taču to vajadzētu darīt normas robežās - pretējā gadījumā Eiropas Komisija Latvijai var piemērot soda nauda par tīšu tauku procentu samazinājumu. "Tām saimniecībām, kas šobrīd intensīvi mēģina kaut ko darīt un mākslīgi samazināt taukus [pienā], vajadzētu piedomāt, kāda ir svaigpiena definīcija, ka tas nav šķidrums ar tauku saturu zem 2%," klāstīja Galvanovska.

Tāpat viņa atgādināja, ka piena ražotāji, kuriem kvotas izpilde jau šobrīd ir sasniegusi 100%, līdz šā gada 1.februārim var pieteikties uz valsts rezervi. Savukārt martam iespējams piepirkt kvotu no tām Latvijas saimniecībām, kurām tā palikusi pāri.

Latvijas kopējā piena kvota 2014./2015. kvotas gadam ir noteikta 781 132 tonnu apmērā, no kā 767 328 tonnas veido valsts piegādes piena kvota un 13 804 tonnas - tiešās tirdzniecības piena kvota. Vienlaikus kvotu sistēma noteic, ka katru kvotu (tas ir, piegādes un tiešās tirdzniecības) administrē atsevišķi, tāpēc, valsts mērogā pārsniedzot šos ierobežojošos daudzumus, katram piena ražotājam, kas pārsniedzis piena kvotu ir jāmaksā soda nauda.

Iepriekšējā - 2013./2014. - kvotas gadā piena piegādes kvotas izpilde bija 99,1%, kas ir par 2,7 procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš.

Kvotas gads ilgst no kārtējā gada 1.aprīļa līdz nākamā gada 31.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!