Foto: Pixabay
Latvijas gāzes tirgus daļēja atvēršana praksē var jau šogad - ja regulators apstiprinās attiecīgus noteikumus, patērētājiem jau šovasar būs iespēja pirkt gāzi citās valstīs, sestdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Par šādu iespēju jau interesējas AS "Latvenergo", kas ir pašreizējā gāzes tirgus monopolista AS "Latvijas gāze" (LG) lielākais gāzes patērētājs.

Pamats tam likts ar lēmumu, ka no 2014.gada 4.aprīļa jānodrošina trešo personu piekļuve Latvijas dabasgāzes apgādes sistēmai. LG bija pienākums līdz septembrim izstrādāt dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumus. Beidzot tie iesniegti regulatoram, kas tos nodevis apspriešanai citiem tirgus dalībniekiem.

"Sākotnējo versiju lūdzām vairākkārt LG pārstrādāt, uzlabot. Šī versijas, kas šobrīd ir publiskajā konsultācijā, ir jau saskaņota LG valdē, tātad LG šai versijai piekrīt. Bet mums ir ļoti svarīgi noskaidrot citu potenciālo pretendentu, lietotāju viedokli," raidījumam skaidroja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis.

Patlaban noteikumi paredz dabasgāzes izvades vietas uz Lietuvas, Krievijas un Igaunijas robežas. Tas sakārto Lietuvas un Igaunijas attiecības ar LG, jo Igaunija grib iepirkt gāzi no Lietuvas caur Latviju, bet Lietuva grib gāzi glabāt Inčukalna krātuvē. Raidījumam kļuvis zināms, ka vietējie gāzes patērētāji, ja tos interesē gāzes iegādes iespējas no citiem piegādātājiem, varētu sniegt priekšlikumu noteikt izvades vietu arī sadales sistēmā Latvijas iekšienē. Starp tiem arī lielākais gāzes patērētājs "Latvenergo".

"Protams, jā, un visdrīzāk, ka mēs to arī darīsim. Faktiski šis jau ir jautājums, kurš nonācis regulatorā, tātad regulatoram jāuzklausa visas ieinteresētās puses un tad arī attiecīgi šie komentāri vai nu nav jāņem vērā, vai ir," raidījumam teica energokompānijas ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Regulators cer, vēlākais, aprīļa pirmajā pusē pieņemt lēmumu par šo noteikumu apstiprināšanu, lai "attiecīgi dabasgāzes sistēma un krātuve pārskatāmā veidā būtu pieejama trešajām pusēm jau šī gada pavasarī-vasarā".

Ja regulators ņems vērā vietējo patērētāju priekšlikumus, tad jau vasarā, kad ir arī izdevīgākās gāzes cenas, "Latvenergo" varēs pirkt gāzi, piemēram, Lietuvā. LG akcionāru līgums ar valsti paredz ekskluzīvas tiesības līdz 2017.gadam tirgot gāzi Latvijā, tomēr "Latvenergo" vai citiem uzņēmumiem nav ierobežojumu pirkt gāzi citās valstīs, norādīja raidījums.

Kuņickis norādīja, ka "Latvenergo" kā uzņēmumam jāsalīdzina gala cena, bet izvērtēt, kas būs pēc noteikumu pieņemšanas un kura cena būs izdevīgāka, patlaban ir ļoti grūti.

Ja mājsaimniecību tarifā pusi veido dabasgāzes cena un otru pusi - sadales, pārvades, uzglabāšanas un tirdzniecības tarifs -, tad "Latvenergo" gadījumā 90% veido dabasgāzes cena, kas tātad ir ļoti svarīga elektrības un siltuma ražošanas izmaksās. Un "Latvenergo ir pietiekami liels, lai varētu gāzi pirkt pa tiešo no gāzes ražotājiem, piemēram, norvēģu "Statoil".

"Kad noteikumi būs sakārtoti līdz tādam "lietojamas preces" stāvoklim, tajā brīdī vienīgais, ko es sagaidu, ir, ka gāzes patērētāji sūta pieprasījumus vai, teiksim, sadarbojas ar citiem piegādātājiem un sūta pieprasījumu LG kā pārvades sistēmas operatoram un kā uzglabāšanas sistēmas operatoram rezervēt noteiktas jaudas, ko pārvadīt pārvades sistēmā vai uzglabāt Inčukalnā," raidījumam komentēja "Providus" vadošais pētnieks Reinis Āboltiņš.

Pretējā gadījumā visa tirgus atvēršanas jezga bijusi veltīga. "Providus" pētnieks gan nesagaida, ka tūlīt pēc noteikumu apstiprināšanas daudzi metīsies citu gāzes piegādātāju apskāvienos, tomēr būs radīts tirgus un notiks daļēja gāzes tirgus atvēršana. Starp tiem, kurus vēl varētu interesēt gāzes piegādātāju dažādošana, ir citi siltuma ražotāji, piemēram, "Rīgas siltums".

Lai gan tādējādi LG zaudētu trešdaļu vai pat lielāku daļu apgrozījuma, gāzes cenām mājsaimniecībām šī iemesla dēļ nevajadzētu būtiski celties, uzskata eksperti. Sekas drīzāk varētu būt mazāka LG peļņa.

Jau ziņots, ka LG kā reālāko pirmo konkurentu, kas varētu ienākt Latvijā pēc gāzes tirgus atvēršanas, min Lietuvas sašķidrinātās gāzes termināļa operatoru "Litgas". Tātad paralēli Krievijas piegādēm Latvijas tirgū varētu ieplūst norvēģu gāze, kas uz termināli tiek vesta ar kuģiem. Janvāra beigās izskanēja, ka gāzi no "Litgas" saņems kaimiņvalsts Igaunijas energokompānija "Eesti Energia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!