Foto: F64

Latvijas dabasgāzes kompānija "Latvijas Gāze" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 503,076 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 12,3% mazāk nekā 2013.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās par 2,1% un bija 30,069 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Kompānijas finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2014.gadā "Latvijas Gāze" patērētājiem pārdeva 1293,9 miljonus kubikmetru dabasgāzes, kas salīdzinājumā ar 2013.gadu ir par 10,9% mazāk. "Dabasgāzes tirdzniecības apmēru samazinājums saistīts ar āra gaisa temperatūras atšķirībām, kā arī ar siltumapgādes uzņēmumu investīcijām atjaunojamo energoresursu izmantošanā un daļēju fosilā kurināmā aizstāšanu ar šķeldu," skaidro "Latvijas Gāzes" vadība.

Tāpat kompānijas vadība informē, ka pērn "Latvijas Gāzes" ieņēmumi samazinājās saistībā ar dabasgāzes tirdzniecības apmēra izmaiņām un tāpēc, ka pērn naftas produktu kotāciju un valūtas kursu izmaiņu rezultātā rūpnieciskajiem lietotājiem un iedzīvotājiem tika piemēroti dabasgāzes diferencētie tirdzniecības gala tarifi, kas atbilda dabasgāzes tirdzniecības cenai, kas bija par 4,9% zemāka nekā 2013.gadā. Ieņēmumi, salīdzinot ar 2013.gadu, samazinājās gan rūpnieciskajā, gan mājsaimniecību klientu sektorā.

Vienlaikus "Latvijas Gāzes" vadība atzīmē, ka savukārt peļņas pieaugums ir saistīts ar iepriekšējos periodos personāla izmaksām izveidoto uzkrājumu korekciju koplīgumā pielīgto saistību nodrošināšanai 1,2 miljonu eiro apmērā.

Kapitālieguldījumu programmas ietvaros 2014.gadā apgūti 30 miljonu eiro investīciju līdzekļi, kas, galvenokārt, izmantoti pārvades un sadales gāzesvadu renovācijai, urbumu rekonstrukcijai, kā arī tehnoloģisko iekārtu modernizācijai.

"Latvijas Gāzes" vadība arī informē, ka dabasgāzes izsūknēšanas sezona no Inčukalna pazemes gāzes krātuves 2014.gadā bija garāka nekā plānots, jo neatliekamu pārvades gāzesvada Toržoka-Valdaja remontdarbu dēļ, dabasgāze lietotājiem tika padota no gāzes krātuves līdz 23.maijam. Taču dabasgāzes iesūknēšanas sezonas aizkavēšanās neietekmēja Inčukalna pazemes gāzes krātuves piesūknēšanu, jo siltās ziemas dēļ, iesūknējamās gāzes apmērs bija mazāks. Iesūknēšanas sezona Inčukalna pazemes gāzes krātuvē pabeigta 2014.gada 23.oktobrī un sezonā iesūknēts kopumā 1907,1 miljons kubikmetru dabasgāzes, iesūknēšanas sezonas beigās sasniedzot aktīvās gāzes apmēru 2,3 miljardi kubikmetru.

Tāpat kompānijas vadība atzīmē, ka pērn Inčukalna pazemes gāzes krātuvē pabeigta četru ekspluatācijas urbumu modernizācija, bet vēl četros ekspluatācijas urbumos darbi turpinās. 2014.gadā apgūti 5,9 miljoni eiro.

2013.gadā "Latvijas Gāze" strādāja ar 573,963 miljonu eiro apgrozījumu un guva 29,457 miljonu eiro peļņu.

"Latvijas Gāze" nodarbojas ar dabasgāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu, sadali un realizāciju. Kompānijas akcijas kotē "NasdaqRiga" otrajā sarakstā. Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", "Gazprom" un "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!