Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka atteiksies no pirms sešiem gadiem sāktās procedūras pret Poliju saistībā ar bažām par likuma varu, kuru dēļ Varšava varēja zaudēt tiesības balsot bloka lietās.

EK paziņoja, ka tā plāno atsaukt 2017.gada decembrī sākto procedūru saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību 7.pantu pēc tam, kad Varšavas jaunā centriski noskaņotā valdība ir veikusi pasākumus, lai atrisinātu problēmas.

"Pēc vairāk nekā sešiem gadiem mēs uzskatām, ka 7.panta procedūru var slēgt. Es apsveicu premjerministru Donaldu Tusku un viņa valdību ar šo svarīgo izrāvienu," paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Procedūra saskaņā ar 7.pantu tika uzsākta, jo Polijas iepriekšējā valdība veica pretrunīgus pasākumus, tostarp izveidoja īpašu disciplināro palātu tiesnešiem un pieņēma nolēmumu, ka ES tiesību akti ir zemākas prioritātes nekā Polijas valsts tiesību akti.

Brisele uzskatīja, ka šie soļi ir atkāpšanās no demokrātijas, kas grauj ES standartus un apdraud tiesiskumu blokā.

Taču pagājušā gada nogalē Polijā pie varas nāca jauna proeiropeiska valdība, un kopš Tuska stāšanās premjera amatā Polija ir uzsākusi tiesu sistēmas reformas, atkārtoti atzinusi ES tiesību aktu pārākumu un veikusi citus pasākumus, lai novērstu Briseles bažas.

Kā paziņoja EK, tā "uzskata, ka Polijā vairs nepastāv nepārprotams risks, ka varētu tikt nopietni pārkāpti tiesiskuma principi Līguma par Eiropas Savienību 7.panta 1.punkta izpratnē".

Savu nodomu izbeigt 7.panta procedūru tā iesniegs nākamajā ES Eiropas lietu ministru sanāksmē 21.maijā. Pēc šīs apspriedes EK plāno oficiāli atsaukt savu prasību.

Jau februārī EK apstiprināja Polijas iesaldēto ES līdzekļu atbloķēšanu līdz 137 miljardu eiro apmērā, atzīmējot progresu tiesu sistēmas reformu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!