Foto: LETA
Pagājušajā gadā SIA "Severstal Distribution" (iepriekš AS "Severstaļlat") konsolidētais apgrozījums salīdzinājumā ar 2013.gadu pieauga par 11% - neskatoties uz tērauda produkcijas cenu negatīvo dinamiku un pateicoties uzņēmuma pārdošanas apjoma kāpumam, informēja "Severstal Distribution" pārstāve Olga Ņesterova.

2014.gadā "Severstal Distribution", kurā iekļauti "Severstal Distribution" uzņēmumi Latvijā un Polijā (agrāk pazīstami kā AS "Severstaļlat" un tās meitasuzņēmums "Severstallat Silesia"), konsolidētais apgrozījums bija 305 miljoni ASV dolāru (288 miljoni eiro). 2013.gadā konsolidētais apgrozījums bija 276 miljoni ASV dolāru (260,8 miljoni eiro).

Apgrozījums pieauga, pateicoties pārdošanas apjoma palielināšanai, - klientiem no Eiropas valstīm "Severstal Distribution" 2014.gadā piegādāja 433 000 tonnu metālprodukcijas, kas ir par 18% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

"Severstal Distribution" konsolidētie ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem (EBITDA) 2014.gadā sasniedza 11 miljonus ASV dolāru (10,39 miljoni eiro). 2013.gadā konsolidētā EBITDA bija 12 miljoni ASV dolāru (11,34 miljoni eiro). Tajā pašā periodā uzņēmuma operatīvā naudas plūsma (OCF) būtiski uzlabojās - 2013.gadā šis rādītājs bija negatīvs - mīnus 18,7 miljoni ASV dolāru (17,67 miljoni eiro), bet 2014.gadā sasniedza 0,6 miljonu ASV dolāru (0,57 miljonu eiro) līmeni.

2014.gadā visi pieci "Severstal Distribution" grupas uzņēmumi no Latvijas, Polijas, Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas, kuri piegādā metālprodukciju 15 valstīs, 1,5 reizes palielināja EBITDA un trīskāršoja operatīvo naudas plūsmu.

Aizvadītājā gadā uzņēmumu grupas apgrozījums bija 819 miljoni ASV dolāru (773,8 miljoni eiro), savukārt EBITDA radītājs pieauga par 46%, sasniedzot 37 miljonus ASV dolāru (34,96 miljoni eiro). 2013.gadā EBITDA bija 26 miljoni ASV dolāru (24,56 miljoni eiro). Operatīvā naudas plūsma pērn palielinājās gandrīz trīs reizes, sasniedzot 47 miljonus ASV dolāru (44,4 miljoni eiro). 2013.gadā operatīvā naudas plūsma bija 17 miljoni ASV dolāru (16,06 miljoni eiro).

"Iepriekšējā gadā mēs izveidojām tīklu no servisa noliktavām patēriņa centros un tirdzniecības birojiem reģionos. Šāda darbības sistēma ļauj klientiem pilnīgāk izmantot unikālās servisa iespējas, ko piedāvā uzņēmums "Severstaļ" un tā distribūcijas tīkls," stāsta "Severstal Distribution" uzņēmumu grupas direktors Andrejs Aleksejevs.

"Mūsu piedāvājums ietver metālizstrādājumus un dažādus saistītus pakalpojumus, sākot ar pārstrādi metāla servisa centrā un piegādi un beidzot ar finanšu risinājumiem. Ciešā sadarbībā ar PAO "Severstal" mēs izstrādājam optimālus piedāvājumus klientiem, kuri pārstāv dažādas nozares, ņemot vērā viņu biznesa specifiku," piebilst Aleksejevs.

2014.gadā "Severstal Distribution" uzņēmumu grupa turpināja darbu pie biznesa procesu optimizācijas, kas salīdzinājumā ar 2013.gadu ļāva samazināt saimnieciskās un administratīvās izmaksas par 17%, rēķinot uz katru pārdotās produkcijas tonnu. Iekšējās efektivitātes paaugstināšanas projekta gaitā tika vienkāršota organizatoriskā struktūra un sākta funkcionālās vadības sistēmas ieviešana.

Divīzijas "Severstal Russian Steel" distribūcijas tīklu veido PAO "Severstal" metālizstrādājumu uzņēmumi no piecām valstīm. 2015.gada sākumā visi šie uzņēmumi, kuri agrāk bija zināmi kā "Torgovij Dom "Severstaļ-Invest"" (Krievija), "Severstaļlat" (Latvija), "Severstallat Silesia" (Polija), "Severstaļbel" (Baltkrievija) un "Severstaļ-Ukraina", ieguva jaunu nosaukumu "Severstal Distribution". "Severstal Distribution" uzņēmumu grupas pārdošanas apjoms 2014.gadā sasniedza 1,23 miljonus tonnu.

PAO "Severstal" ir viens no pasaulē lielākajiem vertikāli integrētajiem tērauda liešanas un kalnrūpniecības uzņēmumiem ar aktīviem Krievijā, Ukrainā, Latvijā, Polijā, Itālijā un Libērijā. 2014.gadā tika saražoti 11,3 miljoni tonnu tērauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!