Foto: Shutterstock
Šā gada martā, salīdzinājumā ar pagājušā gada decembri, cenas lielākajai daļai pārtikas produktu ir samazinājušās, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Vislielākais cenu samazinājums pirmajā ceturksnī ir bijis importa tomātiem par 15% no 2,77 eiro kilogramā līdz 2,36 eiro kilogramā, mandarīniem par 14% no 2,75 eiro kilogramā līdz 2,37 eiro kilogramā, rudzu maizei un batonam no kviešu miltiem par 12% attiecīgi no 1,14 eiro kilogramā  līdz 1 eiro kilogramā un no 1,57 eiro kilogramā līdz 1,38 eiro kilogramā.

Galviņkāpostiem, vietējiem tomātiem un citroniem cenas samazinājušās par 11%  attiecīgi no 0,40 eiro kilogramā līdz 0,36 eiro kilogramā, no 5,78 eiro kilogramā līdz 5,17 eiro kilogramā un no 2,39 eiro kilogramā līdz 2,14 eiro kilogramā, kafijas pupiņām un saulespuķu eļļai par 10% attiecīgi no 14,90 eiro kilogramā līdz 13,42 eiro kilogramā un no 2,26 eiro litrā līdz 2,05 eiro litrā, cukuram un L izmēra olām par 9% attiecīgi no 1,21 eiro kilogramā līdz 1,10 eiro kilogramā  un 1,75 eiro par 10 olām  līdz 1,60 eiro par 10 olām.

Tāpat nedaudz lētāki ir kļuvuši broileri, pilnpiens, kefīrs, sviests, biezpiens, siers, rīsi, kartupeļi, burkāni.

Savukārt cenas šajā laika periodā vairāk kā par vienu procentu ir pieaugušas tikai āboliem "Jonagold" un vājpienam - par 2%  attiecīgi no 0,84 eiro kilogramā līdz 0,87 eiro kilogramā un 0,81 eiro litrā līdz 0,83 eiro litrā.

Cenas pieaugušas arī cūkgaļai, liellopu gaļai, vārītai desai ("Doktordesai"), "Rakveres cīsiņiem", saldajam krējumam, margarīnam, griķiem un redīsiem tās ir bijušas stabilas.

"Pārtikas produktu cenu izmaiņas šā gada pirmajā ceturksnī galvenokārt saistītas ar sezonālajām izmaiņām un situāciju pasaules tirgū. Aizvien vairāk dārzeņu audzētājiem ienākas jaunā tomātu un gurķu raža, kuru cena pirmajās dienās bija ļoti augsta, bet ar katru nedēļu tā kļūst lētāka. Savukāt zemās piena produktu un graudu cenas pasaules tirgū ir likušas samazināt arī šo produktu cenas Latvijā. Arī asā konkurence ražotāju starpā ir spiedusi samazināt cenas. Piemēram, maizes ražotāju Latvijā ir  diezgan daudz, kas viņiem liek strādāt ļoti efektīvi un paaugstināt standarta maizes cenu ir praktiski neiespējami. To neļauj arī iedzīvotāju zemā pirktspēja, kuras dēļ tiek cepta rudzu rupjmaize, kuru var nopirkt par 60 centiem kilogramā. Ar lielāku uzcenojumu var pārdot tikai īpašus maizes veidus kā, piemēram, eko maize, ar augstu uzturvērtību u.c.," uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!