Foto: DELFI Репортер
Latvijas cūkkopji bažījas par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību mežacūkām, sacīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) vadītāja Dzintra Lejniece.

"Mežacūkām ĀCM iet soli pa solim uz priekšu, un tā ir tā lielākā baža, kamdēļ pastiprināti jāpievērš uzmanība cūku ganāmpulkiem. Ja blakus ir mežmala, ir jābūt divkārt uzmanīgam par to, ar kādiem apaviem un drēbēm ej kūtīm, jābūt pastiprinātai uzmanībai," sacīja Lejniece, piebilstot, ka ĀCM izplatība meža cūkām, rada bažas, ka slimība varētu tālāk izplatīties arī saimniecībās.

Viņa arī pauda cerību, ka cūkkopības saimniecības rūpīgi ievēro biodrošības pasākumus, un norādīja, ka biodrošības apmācības ir viena no LCAA šā gada prioritātēm. "Patlaban mēs ļoti intensīvi strādājam pie biodrošības apmācības, mēs rīkojam kopīgus seminārus ar Pārtikas un veterināro dienestu, jo tūlīt stāsies spēkā jaunie biodrošības pasākumi un gribam vēlreiz pastiprināti informēt visus cūku audzētājus, kas ir jādara, lai pasargātu savu ganāmpulku no iespējamības inficēties ar jebkuru slimību - ne tikai Āfrikas cūku mēri," teica asociācijas vadītāja.

Jau vēstīts, ka mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī, savukārt meža cūkām - 5.jūnijā. Šogad Latvijā ĀCM vīruss ir atklāts 247 meža cūkām, 35 pagastu 14 skartajos novados.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

LCAA mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. Latvijas Cūku audzētāju asociācijas uzdevumi ir pārstāvēt cūku audzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!