Foto: Shutterstock
Par spīti zemajām cūkgaļas iepirkumu cenām, visas lielās cūkkopības saimniecības Latvijā joprojām turpina strādāt, sacīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) vadītāja Dzintra Lejniece.

"Šobrīd [neviena lielā saimniecība] nav pārtraukusi darbu," sacīja Lejniece.

Viņa uzsvēra, ka šajā situācijā saimniecībām ir svarīgi jaunu produkcijas realizācijas tirgu meklējumi, pie kā aktīvi strādā gaļas pārstrādes uzņēmumi.

"Mēs [cūkkopji] esam izejvielu ražotāji. Mēs neesam gaļas izstrādājumu ražotāji - mēs piegādājam pārstrādes uzņēmumiem izejvielas. Tie, kas meklē noieta tirgus, ir pārstrādes uzņēmumi. Cik es zinu, tad viņi meklē jaunus noieta tirgus un ļoti intensīvi pie tā strādā, bet viņi arī atkarīgi no sertifikācijām un ierobežojumiem Āfrikas cūku mēra dēļ," sacīja Lejniece, piebilstot, ka jaunu tirgu meklējumi ir ilgstošs darbs.

Vienlaikus viņa pastāstīja, ka dzīvās cūkas Latvijas cūkkopji realizē kautuvēs Polijā, Latvijā, Lietuvā un nedaudz Igaunijā, savukārt sivēnus - galvenokārt Polijā, kur nedrošās tirgus situācijas dēļ šobrīd ir zems pieprasījums, kā vietējā tirgū un mazliet citās valstīs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Krievijas noteiktā pārtikas importa embargo radīto negatīvo seku dēļ, kā arī saistībā ar Āfrikas cūku mēri, Latvijas cūkkopjiem ir radušies lieli zaudējumi.

Cūkkopji iepriekš vērsušies pie valdības, prasot finansiālu atbalstu saistībā ar situāciju nozarē. Valdība pērn 25.novembrī nolēma piešķirt papildu 2,5 miljonu eiro atbalstu Latvijas cūkkopjiem.

LCAA mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. Latvijas Cūku audzētāju asociācijas uzdevumi ir pārstāvēt cūku audzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!