Foto: PantherMedia/Scanpix
Dažos kviešu laukos Latgalē un Kurzemē, kā arī tritikāles sējumā Latgalē ir atrastas dzeltenās rūsas pirmās pazīmes, liecina paziņojums Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) mājaslapā.

VAAD norāda, ka tas ir signāls lauksaimniekiem biežāk apsekot savus sējumus, lai būtu iespējams laicīgi pamanīt dzeltenās rūsas parādīšanos, īpaši, ja audzējamā šķirne ir pret rūsu neizturīga. "Slimībai raksturīga strauja attīstība, tādēļ lauksaimniekiem būtiski ir pamanīt slimības pirmās pazīmes - dzeltenās pustulas (rūsas spilventiņi), un tad nekavējoties lemt par ierobežošanas pasākumiem," uzsvērts paziņojumā.

Dienestā uzsvēra, ka dzeltenā rūsa ir īpaši bīstama, ja inficē graudaugus agrās attīstības stadijās - cerošanas un stiebrošanas fāzēs, kādēļ lauksaimniekiem var būt ievērojami ražas zudumi.

Dzelteno rūsu ierosina sēnes "Puccinia striiformis". Slimība var inficēt kviešus, miežus, rudzus, tritikāli un atsevišķas graudzāles. Parasti postīgāka tā ir kviešu sējumos. Stipras infekcijas rezultātā graudaugu lapas strauji nokalst vēl pirms pilnīgas graudu attīstīšanās, līdz ar to samazinās ne tikai raža, bet pasliktinās tās kvalitāte.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!