Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir ļoti grūti atrast kvalificētus darbiniekus, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

"Mums ir ļoti, ļoti grūti atrast kvalificētus darbiniekus. Un mēs pat nerunājam par tādu kvalifikāciju, ka cilvēks uzreiz var ķerties pie nopietnu jautājumu risināšanas. Dažkārt pat pamata zināšanas ir ļoti vājas," teica Pēterone.

Viņa skaidroja, ka konkursi uz VID amatu vietām notiek vairākās kārtās. "Mums konkursi notiek vairākās kārtās, no kurām pirmajā tiek izvērtēts, vai prasībām atbilst dokumenti, bet otrajā ir tests. Turklāt testa laikā var brīvi izmantot internetu. Te mēs redzam, ka daudzi tomēr nāk ar attieksmi – gāju garām un ienācu. Uz testiem pretendenti nāk nesagatavojušies un dažkārt pat nezina, kur ko var atrast tajā pašā internetā, lai varētu pašpikot. Trešā kārta ir pārrunas un liela daļa no tiem, kuri ir izgājuši pirmās divas kārtas, uzzinot atalgojumu, diemžēl atsakās," sacīja VID ģenerāldirektore.

Tāpat viņa atzina - lai kā dienests paplašinātu savu kapacitāti, darāmā tik un tā netrūktu. "Savukārt no efektivitātes viedokļa vienmēr ir kaut kāda robeža, līdz kurai atmaksājas kaut ko darīt. Piemēram, viena nodokļu audita pašizmaksa ir ap 3000 eiro. Tādēļ mēs sev paši esam noteikuši, ka nav lietderīgi uzsākt nodokļu auditu, ja provizoriskais uzrēķins varētu būt mazāks par šo summu. Tādēļ ar maziem pārkāpumiem mēs cenšamies cīnīties ar preventīviem pasākumiem, ar tematiskām pārbaudēm, kuru izmaksas ir zemākas," klāstīja Pētersone.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!