Foto: LETA

Latvijas energokompānija "Latvijas Gāze" (LG) velk laiku attiecībā uz gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūras lietošanas noteikumu apstiprināšanu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), intervijā sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

"Likums šobrīd jau paredz trešās puses piekļuves tiesības. Mūs interesē, lai regulators noteikumos atspoguļo to, ko likumdevējs ir noteicis, ka piekļuvei ir jābūt un tai jābūt maksimāli ērtai. Tam, ka regulators šobrīd atsaucas uz LG liktajiem šķēršļiem, ir divas puses. No vienas puses, mēs redzam, ka LG, izmantojot tehniskus risinājumus, piemēram, sagatavojot nekvalitatīvus noteikumus un neklausoties komentāros, velk laiku, no otras puses, manuprāt, regulatoram jau šobrīd ir pietiekami spēcīgs instrumentārijs. Viņiem ir pietiekami liela neatkarība, lai viņi varētu neatkarīgi no viena operatora vēlmēm, iegribām un niķiem pieņemt gala lēmumu," klāstīja Reizniece-Ozola.

Pēc viņas teiktā, SPRK ar lēmumu ir novilcinājusies pārāk ilgi - tam bija jābūt jau pērnā gada rudenī. "Ir pagājis jau gandrīz gads, un tikai tagad regulators saka: "Ja LG mūs neklausīs, tad paši to pieņemsim!". Arī iepriekš viņiem nebija šķēršļu uzņemties atbildību un pieņemt šādu lēmumu. Tādēļ regulators ir neatkarīgs, lai varētu to darīt. Protams, ja viņiem šķiet, ka ir kaut kādi ierobežojumi, kas viņiem traucē pilnībā izmantot savas tiesības, tad mēs būsim priecīgi uzklausīt un veikt kādas likumdošanas [aktu] izmaiņas, bet uzskatu, ka tas nav vajadzīgs. Tas ir vairāk gribas jautājums - uzņemties noteiktos brīžos atbildību," pauda ministre.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka atbilstoši Enerģētikas likumam SPRK apstiprina dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora - LG - izstrādātos dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas un dabasgāzes krātuves lietošanas noteikumus. Lai uzklausītu ieinteresēto personu viedokļus, laikā līdz 2015.gada 24.martam regulators rīkoja publisku konsultāciju par noteikumu projektiem. Apkopojot dabasgāzes krātuves un pārvades sistēmas pakalpojumu esošo un potenciālo lietotāju iebildumus un priekšlikumus, kas publisko konsultāciju laikā saņemtas par minēto projektu sākotnējām redakcijām, SPRK uzdeva LG precizēt minētos projektus.

Regulators precizētos noteikumu projektus no LG saņēma 27.aprīlī. Pēc projektu izvērtēšanas, lai uzklausītu LG paskaidrojumus par minētajos projektos ietverto regulējumu, 2015.gada 14.maijā notika SPRK un uzņēmuma pārstāvju darba sanāksme. Ievērojot darba sanāksmē apspriestos jautājumus, SPRK uzdeva LG atkārtoti precizēt minētos noteikumu projektus un līdz 2015.gada 1.jūnijam iesniegt regulatoram. Pēc tam regulators izsludināju atkārtotu publisko konsultāciju, kas ilga līdz 25.jūnijam. Patlaban noteikumi vēl nav apstiprināti.

Dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā lietotāji var pieteikties uz LG piederošās pārrobežu pārvades sistēmas brīvajām jaudām, pārvades sistēmas operatora un lietotāju tiesības un pienākumus, norēķinu kārtību par pārvades sistēmas lietošanu un balansēšanu. Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā lietotāji var rezervēt pazemes gāzes krātuves brīvās jaudas, krātuves operatora un lietotāju tiesības un pienākumus, norēķinu kārtību par krātuves lietošanu, termiņus un kārtību, kādā krātuves operators publisko krātuves pakalpojumu nosacījumus.

Atbilstoši noteikumu projektiem dabasgāzes krātuves un pārvades sistēmas jaudas ir pieejamas trešajai pusei pēc tam, kad ir piešķirtas jaudas Latvijas dabasgāzes lietotāju apgādei ar dabasgāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!