Foto: AFP/Scanpix
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu par aizsargjoslas neievērošanu pie Vārmes upes Kuldīgas novadā, apstrādājot ziemas kviešu lauku ar augu aizsardzības līdzekļiem, pavēstīja VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre.

Viņa informēja, ka VAAD šā gada 30.jūnijā, saņemot informāciju no Valsts vides dienesta (VVD) par vēžu bojāejas gadījumu, iespējams, no augu aizsardzības līdzekļu lietošanas Vārmes upes aizsargjoslā, veica pārbaudi zemnieku saimniecībā "Garīši" Vārmes pagastā Kuldīgas novadā.

Lai pārliecinātos vai kviešu laukā pie upes tikuši lietoti augu aizsardzības līdzekļi, pārbaudes laikā paņemts paraugs no ap Vārmes upi augošiem ziemas kviešiem. Savukārt bojāgājušo vēžu paraugi nosūtīti pārbaudēm zinātniskā institūta BIOR laboratorijai.

Pārbaudē konstatēts, ka lauksaimnieks ziemas kviešu lauku 5.jūnijā apstrādājis ar augu aizsardzības līdzekļiem, neievērojot Aizsargjoslu likumā noteikto, ka augu aizsardzības līdzekļus aizliegts lietot desmit metru platā joslā no virszemes ūdensobjektiem. Par šo pārkāpumu ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta.

Tostarp Ūdre pastāstīja, ka 11.augustā saņemti BIOR laboratorijas vēžu paraugu testēšanas rezultāti, kur norādīts, ka paraugos nav konstatētas augu aizsardzības līdzekļu atliekvielas. Administratīvā pārkāpuma lietā izvērtēs piemērojamā naudas soda lielumu.

Tāpat Ūdre norādīja, ka šogad šī ir trešā VAAD ierosinātā administratīvā pārkāpuma lieta par augu aizsardzības līdzekļu smidzināšanas darbu laikā aizsargjoslas pie ūdensobjektiem neievērošanu.

Savukārt 2014.gadā ir izskatītas divas administratīvo pārkāpumu lietas par augu aizsardzības līdzekļu smidzināšanas darbu laikā aizsargjoslas pie ūdensobjektiem neievērošanu un piemērots naudas sods 500 eiro apmērā.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!