Foto: Shutterstock
Šogad mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā varētu pieaugt par 5-8%, sacīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš norādīja, ka Latvijas mazumtirgotāju apgrozījums kopumā šogad varētu pieaugt vidēji par 5-8%, taču katra tirgus dalībnieka situācija būs atšķirīga un dažiem mazumtirgotājiem varētu būt arī lielāks apgrozījuma pieaugums. Pēc Krūzīša teiktā, ka apgrozījuma pieaugums ir pateicoties darbības paplašināšanai un ieviestajām inovācijām.

Viņš piebilda, ka mazumtirdzniecības preču cenas šobrīd nelielā cenu amplitūdā svārstās uz augšu un leju, taču vidēji saglabājas nemainīgas. "Cenas stāv uz vietas un mainās sezonāli - dažādm precēm ir neliels pieaugums vai neliels kritums, līdz ar to vidējie cipari ir stipri nemainīgi," sacīja Krūzītis.

Viņš arī piebilda, ka nākamgad apgrozījuma pieaugums mazumtirdzniecības sfērā varētu būt līdzīgs 2015.gadam, bet mazumtirgotāju peļņas rādītāji varētu samazināties, jo mazumtirdzniecībā ir darbaspēka problēmas, kam pašlaik nav risinājuma. To vēl vairāk saasina valsts neskaidrā nodokļu politika attiecībā uz darbaspēka nodokļiem, kā arī neskaidrības par to, kāds nākotnē varētu būt iedzīvotāju algu pieaugums.

Pēc viņa teiktā, valstī nākamgad stāsies spēkā likumdošanas izmaiņas, kas ir saistītas ar tirgotāju izdevumu palielināšanos, tostarp izmaiņas jaunajās kases aparātu lietošanas prasībās un Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums. "Nevar teikt, ka katrs no šiem likumprojektiem ir ar ļoti lielu izdevumu sadaļu, bet katram no tiem ir ietekme uz [darba] apjomu, kas jāveic, un tas ir saistīts ar izdevumiem," sacīja Krūzītis.

LPTA ir apvienojušies mazumtirdzniecības uzņēmumi "Maxima Latvija", "Rimi Latvia" un "Narvesen Baltija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!