Foto: RIA Novosti/Scanpix
Viens no lielākajiem Latvijas cūkaudzētājiem, Zemgales cūkkopības uzņēmums SIA "Latvi Dan Agro", kura īpašnieks ir Dānijas kompānija, izsolē par 1,2 miljoniem eiro iegādājies bankrotējušo Miķelānu cūku kompleksu Salas pagastā, informēja kompleksa jaunais vadītājs, SIA "Miķelāni bekons" valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš.

"Diemžēl kādreiz Latvijā lielākais cūku komplekss pēdējo gadu laikā atradās uz bankrota robežas, un bija atklāts jautājums par kompleksa pastāvēšanu. Kaut arī īpašums līdztekus pirkuma cenai vēl prasīja tūlītējas investīcijas, jo tas bija nolaists līdz pēdējam, sapratām, ka vēlamies savu pieredzi un zināšanas likt lietā, lai atjaunotu "Miķelānu" zīmola agrāko spēku," sacīja Strazdiņš.

Viņš norādīja, ka pēc iegādes novērsta vides piesārņošana, tiek sakopta teritorija un veikts ēku remonts. Ar Valsts vides dienesta reģionālo pārvaldi saskaņots teritorijas attīrīšanas plāns, kas jāizpilda līdz nākamā gada jūlijam.

Šogad kopumā "Miķelānos" plānots investēt 0,5 miljonus eiro, līdztekus tam Jēkabpilī atverot gaļas veikalu, kur būs iespējams iegādāties Latvijā ražoto cūkgaļu.

Vienlaikus Strazdiņš atzina, ka komplekss nopirkts situācijā, kad nozarē ir krīze zemo cenu un Krievijas embargo dēļ.

"Krievijas embargo dēļ iepirkumu cenas ir dramatiski kritušās, arī importa gaļas cenu dempinga spiediens ir pieaudzis, tādēļ nozarē situācija ir ļoti smaga un sevišķi kritiski būs ziemas mēneši. "Miķelānu" iegādē bijām cerējuši uz bankas atbalstu, taču kredītlīdzekļi tika atteikti. Rezultātā pirkums veikts, investējot pašu kapitālu, iesaldējot citas ieceres un attīstības plānus," atzina Strazdiņš.

Kā ziņots, "Miķelāni" manta tika izsolīta martā. Nekustamo īpašumu un kustamās mantas kā lietu kopības izsoles sākumcena ir 866 300 eiro. Cūku fermas "Miķelāni" pārvaldītāja AS "Jēkabpils labība" maksātnespēja tika izsludināta pērn janvārī.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem SIA "Latvi Dan Agro" īpašnieks ir Dānijas kompānija "Torpgard Holding ApS", kas reģistrēta 2001.gadā ar 645 983 eiro pamatkapitālu.

Uzņēmuma apgrozījums 2014.gadā bija 5,09 miljoni eiro salīdzinājumā ar 4,55 miljoniem iepriekšējā gadā, bet peļņa - 461 046 eiro salīdzinājumā ar 911 584 eiro 2013.gadā.

Uzņēmums nodarbina 54 darbiniekus.

"Latvi Dan Agro" nodarbojas arī ar graudkopību, kā arī ir lielākais zirņu audzētājs Latvijā, no graudiem un zirņiem ražojot barību saviem sivēniem un cūkām. Uzņēmums darbojas Jaunbērzē, Džūkstē, Zaļeniekos, Īlē un tagad arī Salas pagastā. 90-95% saražotās produkcijas tiek realizēti Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!