Foto: DELFI
Latvijas iedzīvotāji šprotes ēd vidēji reizi mēnesī, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina zivju pārstrādes uzņēmuma "Brīvais vilnis" uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

"Lielākoties mūsu produktu - šprotes - patērētāji ēd vidēji reizi mēnesī. Mūsu produkti papildina pārtikas groza dažādību, un tas normāli. Dažādās produktu smaržas kairina arī cilvēka nervus un attiecīgi smadzenēs notiek bioķīmiska reakcija," sacīja Babris.

Viņš arī piebilda, ka nav tā, ka šprotes ēd tikai vecāka gadagājuma cilvēki. "Situācija mainās. Pētījumi par garšas prioritātēm liecina, ka tās veidojas jau bērnībā. Ja vecāki ir ēduši un bērnam devuši noteiktu produktu, šis bērns attiecīgo produktu ēdīs arī turpmāk," sacīja Babris.

"Brīvā viļņa" valdes priekšsēdētājs arī piebilda, ka cilvēki iedalās vairākās kategorijās - ir tādi, kuri šprotes ēd ziņkārības dēļ un, ja viņam produkts iegaršojas, pērk to vēl. Tāpat ir cilvēku kategorija, kuri ēd noteiktus produktus, piemēram, šprotes, jo tas skaitās prestiži un ir arī cilvēku grupa, kuriem ir konservatīvs skatījums, ka konservi ir negaršīgi, lai gan nekad nav tos pat pagaršojuši.

Viņš arī piebilda, ka, pretēji publiskajā telpā izskanējušajām bažām par augstu benzopirēna līmeni šprotēs, kas tiek sasaistīts ar onkoloģiskām saslimšanām, tās nav pamatotas. "Viens no galvenajiem saslimšanas ar vēzi cēloņiem ir industriālā gaļa, savukārt vēzi "baro" cukurs un baltie milti – vēža šūna patērē 15 reizes vairāk cukura nekā vesela šūna. Ir kategorija cilvēku, kas ļoti viegli pavelkas uz šādām manipulācijām ar cilvēka viedokli," sacīja Babris.

2014. gadā "Brīvais vilnis" strādāja ar 12,769 miljonu eiro auditēto apgrozījumu un 257 tūkstošu eiro peļņu. Uzņēmuma akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki pastarpināti ir Latvijas uzņēmēji brāļi Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs, kuru īpašumā ir vairāk nekā 90% "Brīvā viļņa" akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!