Foto: Publicitātes foto

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" meklē projektu menedžerus Krievijā ražotajām "Sukhoi Superjet" un no Kanādas pasūtītajām "Bombardier" lidmašīnām, atzina kompānijas valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

"Mēs meklējam divus projektu menedžerus nākamgad plānotajai [jauno lidmašīnu] ieviešanai. Viens ir reģionālās lidmašīnas. Mēs dodam priekšroku "Superjet", bet šis lēmums tiks pieņemts tikai pēc tam, kad būs pieņemts lēmums par akciju pārdošanu. Mēs meklējam arī projektu menedžeri "Bombardier" lidmašīnām, tātad divus cilvēkus vienlaikus. Mēs pieņemsim šos cilvēkus pēc pozitīva lēmuma, nevis pirms tā. Tā ir daļa no budžeta plānošanas procesa," teica Gauss.

Jau vēstīts, ka valdība ceturtdien turpina lemt par risinājumiem saistībā ar "airBaltic" attīstību. Valdība otrdien, 17. novembrī, līdz ceturdienai atlika jautājuma skatīšanu, jo uzzināta jauna informācija, kuru sīkāk Ministru prezidente Laimdota Straujuma atteicās komentēt.

Tāpat ziņots, ka valdība aiz slēgtām durvīm 3. novembrī pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam attiecīgo aizdevumu kapitalizējot.

Līdz ar šo darījumu paredzēts, ka attiecīgā privātā investora Latvijā dibināts uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" kapitāldaļu, savukārt valstij stratēģiskā investora piesaistes gadījumā būs tiesības attiecīgas akcijas izpirkt. Par dažādiem nosacījumiem, ko investors sagaida no valsts, tostarp iespēju pārdot vairākas Krievijā ražotas lidmašīnas "Sukhoi Superjet", paredzēts diskutēt, strādājot pie akcionāru līguma. Pats investors gan paudis, ka viņa ieguldījums "airBaltic" nav atkarīgs no tā, vai aviokompānija iegādāsies attiecīgās lidmašīnas.

Tāpat valdība lēmusi, ka akcepts aizdevumam "airBaltic" jādod arī Saeimai, ko pagaidām plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu. Tiesa gan, pastāv bažas, vai Saeimā ir atbalsts investora piesaistei "airBaltic" un aizdevumam no Valsts kases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!