Foto: Privātais arhīvs
Zemās izmaksas, vecuma un fiziskā spēka neierobežojumi, kā arī plašas Latvijas daudzveidīgās vides iespējas – ir tikai daži no iemesliem, kāpēc Latvijas iedzīvotāji var gatavoties diskgolfa "vilnim". Par plāniem veicināt un attīstīt strauji pasaulē popularitāti guvušo sporta veidu – diskgolfu portālam "Delfi" stāsta jaunais uzņēmējs Elviss Brauns.

Elviss kopā ar komandas "Baltic Swan DiscGolf" biedriem – Miku Zīvertu un Pēteri Pabērzu – piedalās konkursā "Radām novadam", kura laikā viņiem jārada Gulbenes novadam pēc iespējas augstāks ekonomiskais pienesums.

Jaunieši ir apņēmušies Gulbenes novadu padarīt par Latvijas diskgolfa dzimteni – vietu Latvijā, kur aizsācies ASV un citās valstīs strauju popularitāti mantojošais diskgolfs.

Ar šķīvīti grozā – sporta veida plašās iespējas

Lai gan jaunieši konkursam pievienojušies tikai šā gada pirmajā pusē un aktīvu darbību sākuši vien septembrī, Elviss ir apņēmības pilns. "Līdz vasarai mūsu galvenā doma un liela pārliecība ir, ka mēs varētu uzvarēt konkursu, lai gan tikai septembrī pirmās sēklas tika sētas," ar degsmi stāsta jaunietis. "Es jūtu, ka mūsu gribasspēks un arī biznesa idejas plašums, ko mēs esam paņēmuši, un tās iespējas varētu pārliecināt žūriju, ka esam daudz paveikuši īsā laikā. Tas idejas potenciāls šobrīd ir neizmērāms."

Diskgolfs ir ļoti līdzīgs golfam, stāsta Elviss, lai gan diskgolfā bumbiņas vietā ir šķīvis un bedrītes vietā grozs, mērķis ir tāds pats kā golfā – ar pēc iespējas mazāk metieniem iziet laukumu, trāpot visos grozos. Mazo diskgolfa laukumu veido deviņi grozi, savukārt lielo – 18. Uz viena celiņa var atrasties līdz pieciem cilvēkiem, taču sacensties savā starpā var, sākot no diviem cilvēkiem.

"Diskgolfam ir īpatnēji tas, ka trase var būt jebkur – kalnos, mežā, pļavā, tuksnesī, bez maz vai ūdenī, ja ir sekls. Tas rada to dažādību, lai cilvēkiem būtu interesantāk spēlēt. Arī sarežģītības pakāpes mainās. Varbūt profesionāļiem patīk starp kokiem spēlēt, bet iesācējiem tas būtu ļoti grūti," atklāj Elviss. Sporta veids Eiropā ienācis no ASV, kā norāda jaunietis, tas šobrīd ir viens no ātrāk augošajiem sporta veidiem pasaulē.

"Latvijā diskgolfs ir diezgan vāji attīstītā stadijā, salīdzinot ar kaimiņvalstīm – Igauniju un Somiju un Eiropas valstīm," secina jaunais uzņēmējs. Kamēr Igaunijā ir ap 60 laukumiem un Somijā ap 400 laukumiem, Latvijā šobrīd ir trīs diskgolfa laukumu. Kā vienu no šī sporta veida plusiem Elviss min to, ka diskgolfs ir spēlējams ziemā, un, salīdzinot ar slēpošanu, tā izmaksas ir ļoti zemas.
Diskgolfam ir īpatnēji tas, ka trase var būt jebkur – kalnos, mežā, pļavā, tuksnesī, bez maz vai ūdenī, ja ir sekls
Elviss Brauns

Tāpat diskgolfs ir pieejams jebkurai paaudzei, jo neprasa lielu fizisku sagatavošanos. Iespējams, kādam pirms spēlēšanas būtu jāiesildās, lai nesastieptu muskuļus, metot šķīvi, - gan pieļauj Elviss. Jaunietis šo sporta veidu salīdzina ar "pastaigu pa mežu", ko var izbaudīt ne tikai draugu, bet arī radu lokā.

Visi trīs komandas biedri vasarā absolvēja Ventspils augstskolas profesionālo bakalaura studiju programmu "Biznesa vadība". Kad Elviss tika uzaicināts piedalīties konkursā "Radām novadam", viņam nebija divreiz jādomā, ko vēlētos redzēt savā komandā. Visiem trim jauniešiem ir vienotas idejas attiecībā uz biznesu.

'Pareizie cilvēki' un pirmā laukuma tapšana

Ideja par diskgolfu aizgūta no ASV, kur jaunietis kopumā pavadījis aptuveni divus gadus – vienu vidusskolas laikā un otru augstskolas laikā, kad viņš ASV izgāja praksi Teksasā. "Tur bija ļoti karsts. Pateicoties šim klimatam, tur bija vairāki diskgolfu laukumi. Viens no maniem kolēģiem, ar ko kopā strādāju, bija diskgolfa piekritējs, viņš mani aizveda uzspēlēt. Man iepatikās un mēs sakām bieži braukt," atceras Elviss. "Tā ideja kaut kur vienmēr aiz auss stāvēja un zināju, ka ideju Latvijā varētu būt ejoša."

Gulbenes novadu jaunais uzņēmējs raksturo kā ļoti pretimnākošu, jauniešiem ļoti palīdzējusi novada dome, kas savedusi jauniešus ar "pareizajiem cilvēkiem". Tieši dome savedusi komandu kopā ar idejas sadarbības partneri – metālapstrādes uzņēmumu SIA "Rubate metal". Sadarbības partneris jau piedāvājis zemi pirmajam diskgolfa laukumam – mototrases "Stari" teritoriju. Tāpat veikts darbs pie diskgolfa groza izstrādes. Tā kā sadarbības partneris ir metālapstrādes uzņēmums, tad tam ir gan materiāli, gan tehnika, lai izstrādātu grozu. Plānots, ka janvārī varētu izstrādāt diskgolfa groza prototipu, ko nosūtīs ASV sertificēšanai.

Ja viss izdosies kā plānots, tad grozus ražos ne tikai jauniešu laukumu vajadzībām, bet varēs izplatīt visā Latvijā un Eiropā. Tomēr tikai tad, ja grozs ir sertificēts, to var izmanto pasaules mēroga čempionātu rīkošanā.
Latvijā diskgolfs ir diezgan vāji attīstītā stadijā, salīdzinot ar kaimiņvalstīm – Igauniju un Somiju un Eiropas valstīm
Elviss Brauns

"Daudzi, kad pasaka diskgolfa grozs, domā, ka tas ir kā basketbola grozs," atzīmē Elviss, piebilstot, ka tā gluži nav gan, jo šim grozam apakša nav "caura". "Tie, kas izgudroja diskgolfa grozu, ir radījuši ļoti labu konceptu. Ļoti daudzus gadus to neviens nav pārtaisījis. Groza ķēdes ļoti efektīvi noķer disku un ierauj iekšā grozā," stāsta jaunais uzņēmējs. Šobrīd izpētīti Pasaules diskgolfa asociācijas standarti, lai izveidotu groza prototipu, kas būtu sertificējams.

Elviss pieļauj, ka, iespējams, varēs piesaistīt Eiropas finansējumu, lai izstrādātu pirmo grozu. Tāpat plānots, ka varētu iegūt finansējumu no "Attīstības finanšu institūcija "Altum"", lai spētu nodrošināt daļu no nepieciešamā finansējumu, jo jaunieši plāno līdz maijam arī izveidot diskgolfa laukumu mototrases "Stari" teritorijā. Jaunieši cer, ka jau maijā jaunajā laukumā varēs rīkot pirmo Latvijas čempionātu diskgolfā.

Tagad priekšā darbi ne tikai pie groza prototipa izveides, bet arī laukuma projektēšanas, tostarp infoplākšņu izveides un tamlīdzīgi. Elviss lēš, ka profesionāla laukuma izmaksas ir ap 15 000 eiro, tikmēr mazāku – deviņu grozu laukumu – pie atpūtas kompleksiem jau varētu izveidot, sākot no 5 000 eiro.

Lielu summu no izdevumiem veido tieši grozi – viens grozs maksā ap 350 eiro. Jaunietis min, ka aktivitātes cena varētu būt ap trim eiro no cilvēka, un lai izietu lielo – 18 grozu laukumu – būs nepieciešamas 2-3 stundas. "Tā aktivitāte ir ļoti rentabla, nav nekas kosmisks. Mēs rēķināmies ar to, ka ģimenēm ieviesīsim kaut kādus speciālus piedāvājumus," stāsta Elviss.

Tā kā diskgolfa starta komplekts maksā ap 50 eiro, tad jaunais uzņēmējs paredz, ka diskgolfs varētu būt jaunā nūjošana, taču šajā sporta veidā iesaistītos ne tikai gados vecāki cilvēki, bet arī jaunieši.
Līdz vasarai mūsu galvenā doma un liela pārliecība ir, ka mēs varētu uzvarēt konkursu, lai gan tikai septembrī pirmās sēklas tika sētas
Elviss Brauns

Visi trīs jaunieši šobrīd paralēli strādā un nav pilna laika uzņēmēji, bet par tādiem kļūt viņiem sapnis ir. Viņi cer kādu dienu radīt virkni diskgolfa laukumu Latvijā un ārvalstīs tādā apmērā, lai to veidošana un uzturēšana kļūtu par vienīgo nodarbošanos. Tāpat Elviss atklāj, ka jaunieši vēlās kļūt par diskgolfa inventāra izplatītājiem, sadarbojoties ar vienu no ASV uzņēmumiem. Pagaidām netiek atklāts ar kuru, bet, kā norāda jaunais uzņēmējs, "viss ir sadarbības procesā".

"Man ir prieks, ka ir šāda veida konkursi, jo Latvijā pārsvarā iziet uz idejām un biznesa plāniem. Tas tomēr nav tas motivātors, lai cilvēki kaut ko panāktu un realizētu," nosaka Elviss. "No šī viedokļa es domāju, ka "Radām novadam" konkurss ir ļoti unikāls, viņi tiešām dod papildu motivāciju kaut ko realizēt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!