Foto: AFP/Scanpix

Pērn, salīdzinot ar 2014. gadu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 4,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 2,8%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība - par 6,3%.

Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar 2014. gada decembri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 2%. Pārtikas preču grupā tas pieauga par 3,%. Nepārtikas preču tirdzniecības apjoms pieauga par 1,3%, tostarp auto degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 4,6%.

Kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums, neieskaitot degvielas tirdzniecību, pieauga par 3,1%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 1,1%, liecina statistikas dati.

Savukārt decembrī, salīdzinot ar novembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,8%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms pieauga par 0,5%, bet nepārtikas preču apgrozījums - par 1,1%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, decembrī, salīdzinot ar novembri, palielinājās par 18,9%.

Gadu iepriekš - 2014. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri - apgrozījums pieauga par 14,4%.

Savukārt iekšzemes kopprodukts (IKP) 2015. gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada attiecīgo periodu, pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem ir pieaudzis par 2,6%, bet pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem – par 3%.

"“IKP izmaiņas sekmēja pievienotās vērtības kāpums rūpniecībā par 3% un pakalpojumu nozarēs (izņemot mazumtirdzniecību) par 5%. Mazumtirdzniecībā radītā pievienotā vērtība palielinājusies par 3%, savukārt būvniecībā – samazinājusies par 7%," norāda statistikas pārvaldē.

Pērnā gada ceturtajā ceturksnī IKP apjoms pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem ir saglabājās trešā ceturkšņa līmenī - kritums bija par 0,01%, liecina ātrais novērtējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!