Foto: LETA

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) darbinieki saistībā ar dienestā pēdējā laikā notiekošo izjūt lielāku stresu un palielinājušās arī negācijas no iedzīvotāju puses, ceturtdien žurnālistiem atzina VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Viņa norādīja, ka negācijas nāk ne tikai no privātpersonu, bet arī juridisko personu puses. "Tas, ka [notiekošais] ir traumējis ikdienas darbu, ir viennozīmīgi. (..) Arī lieli uzņēmumi kaut vai maksājumu uzdevumos atļaujas uzrakstīt neķītrības. Arī Jēkabpilī mūsu trafaretai mašīnai ir miskaste gāzta virsū," teica Pētersone.

Tostarp viņa aicināja zem rakstiem, kuros no negatīvās puses pieminēts VID, pat ja pamatoti, nelikt jebkura dienesta darbinieka bildi. "Arī VID strādā cilvēki, un katram ir jāatbild par savu sastrādāto. Nevar atbildēt visi struktūrvienību vadītāji par ierindas darbiniekiem, par kuriem vadītājs, iespējams, nav pat zinājis," pauda VID vadītāja.

Tāpat, pēc viņas teiktā, ja agrāk atsevišķu operāciju veikšanai pēc oficiālā darba laika beigām nebija problēmas ar darbinieku nokomplektēšanu, tad tagad to izdarīt ir daudz grūtāk. Vienlaikus Pētersone izteica cerību, ka dienests ar šādām problēmām tiks galā.

Savukārt, komentējot, vai pēc pēdējā laika skaļajiem skandāliem dienestā VID darbiniekiem būtu morālas tiesības prasīt no iedzīvotājiem godprātīgi maksāt nodokļus, Pētersone uzsvēra, ka, viņasprāt, runa ir par atsevišķiem negodprātīgiem darbiniekiem, tomēr lielākā daļa atbildīgi pilda savus pienākumus.

Tāpat VID ģenerāldirektore atzīmēja, ka problēmas dienestā nav sākušās viņas vadīšanas laikā un viņa darījusi visu, lai VID darbu sakārtotu, tāpēc arī negatavojas atkāpties.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja par vairākiem gadījumiem, kas saistīti ar bijušo un esošo VID amatpersonu iespējamiem likuma pārkāpumiem. Tostarp Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto", analizējot 101 VID izmeklētāju deklarācijas, secinājis, ka dienestā strādājošie izmeklētāji vai nu neuzticas bankām vai arī cenšas legalizēt, iespējams, noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Tostarp 33 personām jeb trešdaļai VID izmeklētāju uzrādītā informācija satur datus, ko var uzskatīt par satraucošiem - skaidras naudas uzkrājumi, ikgadēji naudas dāvinājumi no radiem, lielā apmērā izsniegti aizdevumi un, iespējams, atkarība no azartspēlēm.

Savukārt raidījums "Aizliegtais paņēmiens" ziņoja par VID finanšu policista radiniekiem, kuri izveidojuši daudzmiljonu vērtu īpašumu impēriju.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID ir izveidots 1993. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!